Itt vannak a pécsi virológus tanácsai: így úszhatjuk meg a negyedik hullámot

Pénzcentrum2021. július 14. 12:01

Mi vár ránk a negyedik hullámban, mit tehetünk ellene? – teszi fel és adja meg rá a lehetséges válaszokat Kemenesi Gábor biológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa a Facebook-oldalán.

Röviden:

  • Minden valószínűség szerint az esetszámok növekedése várható
  • Bizonyosan a fiatalok és nem-oltottak körében súlypontozódva
  • Valószínűleg idővel a halálozások emelkedése követi
  • Nem zárható ki, hogy már nyáron ideér
  • Valószínűleg az ősz rásegít a hullámra
  • Van recept a győzelemre.

A negyedik hullám jól láthatóan körvonalazódik. A negyedik hullám érkezése várható volt, az új kórokozók felbukkanása és az ebből adódó járványok az esetek döntő többségében hullám-természetűek – a legtöbb járvány így működik a természetben.

Nagyon fontos a maradék lakosság átoltása, a védelem nélkül maradtak újraoltása és a megfelelő időben történő, fegyelmezett járványvédelmi intézkedések meghozatala és betartása.

Ha ez mind sikerül, akkor lepattinthatjuk a negyedik hullámot magunkról, Izrael egyelőre jó úton jár

- osztotta meg véleményét Kemenesi Gábor.

A jó hír, hogy minden jel szerint azok az oltottak, ahol tapasztalható valamiféle immunválasz (antitestek, sejtes komponensek, stb), jól védettek maradnak a fertőzés súlyos formája ellen. További jó hír, hogy a gyermekek érintettsége a covid-19 megbetegedés esetén továbbra is jóval enyhébb az idősebb korosztályhoz mérten, habár a fertőzés hosszútávú hatásáról még kevés adat van. Fontos azonban, hogy a krónikus megbetegedéssel rendelkező fiatalok veszélyeztetett csoportnak számítanak, az ő esetükben (és ő értük is) nagyon fontos a maszk-távolságtartás-higiénia hármasának gyakorlása.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Be leszünk zárva? Csakis rajtunk múlik, a fegyelmezett védekezés képes az egészségügyi kapacitáson belül tartani a járványt, beszéljünk róla, tegyünk érte

- írja a szakértő. Ezután néhány "nagyon egyszerű érvet" sorol a vakcina mellett:

  • ingyenes
  • a vakcina oltási reakciói néhány nap alatt elmúlnak, a covid-19 hatásai néhány hónap után se
  • a vakcina erősebb és jobb védelmet ad a természetes fertőzésnél
  • a vakcina nem „fertőz”, ellenben a vírust továbbadhatjuk és másokat sodorhatunk bajba.

Árnyalja a képet, hogy azok az országok (pl: számos ázsiai ország) ahol alacsony az átoltottság, a pandémia következő gócpontjaivá válnak a delta-hullámban. Ez újabb variánsok melegágya lesz, nem véletlen, hogy a tudósok a harmonizált globális vakcinaelosztásra hívják fel a figyelmet - zárja gondolatait Kemenesi Gábor.

Loading...

Címkék:
fertőzés, vakcina, fiatalok, covid, hullám, negyedik hullám, kemenesi,