47 százalékos hatékonyságú a német CureVac-oltóanyag: ennyit rendelt belőle az Unió

Pénzcentrum/MTI2021. június 17. 07:32

A német CureVac biotechnológiai cég szerdán bejelentette, hogy csupán 47 százalékban hatékony a vakcinája a koronavírus ellen. A vállalat több száz millió dózist szállított volna oltóanyagából az Európai Uniónak.

A kiábrándító eredményesség 40 ezer önkéntes tesztelésével derült ki. Az alanyok európaiak és latin-amerikaiak voltak. A cég közlése szerint legalább 13 vírusvariánssal találkoztak a tesztelés során a fertőzött egyének szervezetében, de az eredeti, Vuhanból elterjedt koronavírus "szinte teljesen hiányzott". A vállalat bejelentése nyomán részvényeinek árfolyama az Egyesült Államokban pár óra alatt 48 százalékkal zuhant. Az Európai Unió tavaly novemberben 405 millió adag oltóanyagot kötött le előzetesen a cégtől.

Viszont mit is jelent valójában egy oltás hatékonysága? Az oltásokat az utolsó tesztelési fázisben több tízezer emberen tesztelik a gyártók, melynek során a tesztalanyok egyik felének valódi hatóanyaggal rendelkező vakcinát adnak be, a másik felének pedig placebo gyógyszert. Ezután a tesztalanyok ugyanúgy élik az életüket, néhány hét múlva pedig megvizsgálják, a két csoporton belül hányan mutattak tüneteket, és fertőződtek meg a vírussal. Ezekből az adatokból számolják ki a hatékonysági rátát. Hogy miért nem érdemes pusztán ez alapján összevetni az oltóanyagokat, és nem bízni egyes vakcinákban, arról részletesen ebben a cikkben írtunk.

Címkék:
oltás, vakcina, oltóanyag, curevac,