Gulyás Gergely: hamarosan többletjogokat kaphatnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők

Pénzcentrum2021. április 15. 11:17

4 216 951 magyar regisztrált az oltásra a mai napon. A cél a 8 millió beoltott elérése, naponta 50-100 ezerrel nő a regisztráltak száma - mondta Gulyás Gergelya kormányinfón. A miniszter szerint első sorban üzleti érdekek állnak amögött, hogy egyes oltóanyagokról azt terjesztik, hogy kevésbé hatékony.

Cikkünk frissül...

A beoltottak száma tegnap meghaladta a 3 millió 90 ezret, az oltottság Magyarországon kétszerese az európai átlagnak - számolt be Gulyás Gergely. A Janssen kiesésével már félmilió vakcina hiányzik majd a rendszerből, a kormány tárgyalásokat folytat a pótlásról.

A miniszter szerint 4 216 951 magyar regisztrált az oltásra a mai napon. A cél a 8 millió beoltott elérése, naponta 50-100 ezerrel nő a regisztráltak száma. A háziorvosok megkapják a teljes regisztrálti listát, ők határozzák meg, a sorrendet.

A kormány kampányt indít az oltakozás mellett: reklámok mellett óriásplakátok is lesznek. A kampány jemondata, hogy az oltás életet ment.

A szakértők szerint 60 százalékos átolottságnál alakul ki a nyájimmunitás. Számításaik szerint ez 6 millió embert jelent. Kijelentette: május végére minden 18 év felettit be tudak oltani.

Ismertette: hamarosan megjelenik a teraszok nyitásáról szóló rendelkezések, 3,5 millió beoltott elérése után lehet majd a vendéglátóegységek teraszain fogyasztani. Az iskolákat csak kellő óvatosság mellett lehet újraindítani, első körben az óvodák és az alsó tagozatokat indítják újra - a bölcsődék eddig is működtek.

Kérdésre elmondta: Maruzsa Zoltán államtitkár részletes tájékoztatást ad az iskolanyitásról. A járványhelyzetben az intézményvezetők engedélyezhetnek távollétet.

Az éttermek, kávézók dolgozóinak nem kell védettségi igazolás, mivel sehol sem írták elő a kötelező oltást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Négymilliós oltottságtól lehetnek olyan szabályok, amik esetében kell a védettségi igazolvány

- mondta.

Ha a jövő hét közepén elérjük a 3,5 millió beoltottat, akkor fog dönteni arról a kormány, hogy később 4-4,5-5 millió beoltott esetében milyen enyhítéseket hozzunk

- tette hozzá a miniszter.

A második körös Szputnyik vakcinák késée kapcsán elmondta, meg fognak érkezni időben a szállítmányok. A szakértők szerint akkor sem lenne negatív következmény, ha később adnák be a második adagot. De mindenki meg fogja kapni 21 nap elteltével a második adagot.

Kérdésre elmondta, a kínai vakcina a második oltást követően is védettséget nyújt, nem kell harmadik oltás. Hozzátette, azok akik Sinopharm oltást kaptak sok esetben védettebbek, mint akik Pfizert.

A múlt heti oltásszámot a héten várhatóan nem fogják tudni tartani, de dolgoznak azon, hogy a lehető leghamarabb tudjanak új vakcinákat szerezni, illetve beígért vakcinaszállításokat előbbre hozni - ismertette.

A kormány a 2021-es költségvetést úgy készítette el, hogy a 7,5 százalékos hiánycél elérhető legyen - mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely.

Címkék:
járvány, koronavírus, nyitás, kormányinfo, gulyás gergely,