Soron kívül oltják a kismamákat, várandósokat: itt tudják kérni a vakcinát

Pénzcentrum2021. március 27. 11:03

Extra oltópontokat hoztak létre a várandós és szoptató anyák oltására: nekik az orvosi egyetemekre kell mennie vakcináért, miután a háziorvos, vagy a nőgyógyász beutalta őket.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ pénteken engedélyezte a várandósok koronavírus elleni oltását, és szombattól az orvosi egyetemek külön oltópontokon, soron kívül fogadják a várandós és a szoptató anyákat, ahova háziorvosok és nőgyógyászok utalhatják be őket. Feltétel az is, hogy regisztrálva legyenek az oltásra.

A Semmelweis Egyetem honlapjának az intézmény rektora, Merkely Béla mondta el, hogy a Pfizer és a Moderna vakcinákkal már biztosan olthatók a kismamák, a várandós kérésére és kezelőorvosának kockázat-előny értékelése alapján.

A kismamák a háziorvosokon, vagy a nőgyógyászaikon keresztül, a második, vagy a harmadik trimeszterben igényelhetik a vakcinát, az ismétlőoltást pedig a szülést követően kaphatják meg. Utóbbi halasztására azért van szükség, mert a második vakcina beadása után erősebben jelenhetnek meg az oltási reakciók - ismertette a rektor.

Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt

Címkék:
biztosítás, járvány, oltás, vakcina, koronavírus, várandós, nemzeti népegészségügyi központ, kismamák, pfizer, népegészségügy,