Jakab Ferenc: kiderült, meddig védettek a gyógyultak, akik átestek a koronavíruson

Pénzcentrum2021. március 24. 14:16

Jakab Ferenc professzor, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetőjea a pécsi virológusok Facebook-oldalán ismertetett egy kutatást, amely egy nagyon fontos kérdést válaszolt meg: Mennyi ideig vagyunk védettek egy átvészelt fertőzés után? Az eredmények alapján 61 százalékban az átvészelt fertőzötteknek a tünetek kezdete utáni 180. napon is van "elégséges" semlegesítő antitestszintjük, tehát rendelkeznek valamilyen szintű védettséggel.

A virológus professzor által ismertetett kutatás 164 beteg mintáit vizsgálta több időpontban, az utolsó vizsgálat 6 hónappal a tünetek megjelenése után történt. A semlegesítő antitestek szintje és változása alapján négy nagy csoportba sorolták a betegeket:

  • Az 1 csoportba tartozó személyek nagyon alacsony (szinte negatív) semlegesítő antitestszintet mutattak már a betegség kezdetén is. Ez a vizsgálat betegek 12 százalékát érintette (19/164 beteg).
  • A 2. csoportba tartozó betegeknél a betegség kezdetétől számított körülbelül 20 napig magas, majd nagyon gyorsan csökkenő semlegesítő antitestszintet mértek. Sok esetben 180 nappal a tünetek kezdetétől már nem volt kimutatható semlegesítő antitest szint. 27 százaléka (44/164) a betegeknek ebbe a csoportba tartozott.
  • A 3. csoportba azokat a személyeket sorolták, akik szintén magas semlegesítő antitestszintet produkáltak az első 2-3 hétben, de a csökkenés lassú volt és még 180 nap után is volt egyértelműen mérhető semlegesítő antitest szint. A betegeknek 29 százalékánál (52/164) írták le ezt a jelenséget.
  • A 4. csoport a "legszerencsésebbek", hiszen náluk a betegség kezdetétől számított 6 hónap múlva is magas semlegesítő antitestszintet mértek. A legtöbb beteg, 32 százalék (52/164) tartozott ebbe a vizsgálati csoportba, és ők zömmel súlyosabb klinikai tünetekkel vészelték át a fertőzést.

A sejtes immunitás alapját képező T-sejt válasz viszont minden csoportban hasonlóan magas volt. Jakab Ferenc szerint a kutatás fontos tanulságok levonására ad lehetőséget:

A semlegesítő antitestek szintje nagyon eltérő lehet a Covid-19 betegségből felépült betegek esetében.

61 százalékban az átvészelt fertőzötteknek a tünetek kezdete utáni 180. napon is van "elégséges" semlegesítő antitestszintjük, tehát rendelkeznek valamilyen szintű védettséggel. A semlegesítő antitestek szintje és változása nagyban függ a betegség átvészelésekor megjelenő klinikai tünetek súlyosságától. Súlyosabb betegség esetén magasabb antitest szint alakult ki, ami hosszabb ideig fenn is maradt a szervezetben.

Mivel az átvészelt betegek legalább 39 százalékánál alacsony (vagy teljesen negatív) a semlegesítő antitestszint, így nagyon fontos a járványügyi intézkedések folyamatos betartása (maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés). A hosszabb távú, tartós immunitás elérése érdekében nagyon fontos az oltás felvétele és az átoltott lakosság arányának emelése.

Címkék:
koronavírus, gyógyult, távolságtartás, koronavírus maszk,