Mi az a blockchain technológia és miért változtatja meg hamarosan mindenki életét? Mutatjuk!

Pénzcentrum2021. március 15. 18:08

Hamisíthatatlan koronavírus elleni vakcinák, biztonságosabb okosotthon-rendszerek, visszatekerhetetlen kilométerórák és gyors elektronikus fizetés - a blockchain technológia az élet számos területén hozhat áttörést 2021-ben - derül ki a magyar fintech cég, a BlockBen szakértőjének elemzéséből.

A blockchain technológia előnye, hogy hamisíthatatlan folyamatvezérlést, hiteles időbeli érkeztetést, valamint garantált változáskövetést biztosít.

A blockchain biztonságos megoldást az élet minden olyan területén, ahol az emberek adatait felhasználják, tárolják vagy online fizetést bonyolítanak, vagyis minden olyan területen, ahol biztonsági prioritás az információk megváltoztathatatlansága

- tájékoztat Szabolcsi András, a BlockBen informatikai igazgatója. Az év innovatív terméke díjjal kitüntetett, magyar tulajdonú fintech cég szakértője négy olyan területet vett sorra, amelyet már 2021-ben jelentősen megváltoztathat a blockchain technológia.

1. Egészségügy: biztonságos koronavírus elleni vakcinák

A koronavírus-világjárvány kezelésében kulcsfontosságú vakcinák tárolásának és szállításának nyomon követésére két angliai kórház is blockchain-alapú rendszert kezdett el használni nemrégiben. A blockchain technológia igazolja az oltóanyagok eredetének hitelességét, biztonságos utazását, sértetlenségét. A Pfizer-BioNTech vakcinát például kizárólag ultra alacsony hőmérsékleten tárolva lehet szállítani - ez is megfelelően dokumentálható a megosztott főkönyvi technológiának megfelelően.

Az egészségügyben nemcsak ezen a területen kaphat kulcsszerepet a blockchain: a technológia szavatolhatná többek között a hamisíthatatlan és feltörhetetlen betegadat-nyilvántartást, illetve véget vethetne a társadalombiztosítási rendszerben tévesen regisztrált egészségügyi vizsgálatoknak, TAJ-kártya visszaéléseknek is.

2. Autóipar: vége a kilométeróra-visszaéléseknek?

A világ legnagyobb autógyártói közül elsőként a BMW és Ford döntött úgy, hogy blockchain alapú "születési anyakönyvi kivonatot" ad a jövőben minden autójához. Az elektronikus szervizkönyv meghamisíthatatlan módon rögzíti majd az autóval kapcsolatos összes eseményt: a kötelező szervizt, az alkatrészcserét, a baleseti károk javítását, a kilométeróra állását vagy a tulajdonosváltást.
A gyártól a bontóig nyomon követett autókkal visszaszorulhatnak a különféle csalások, például a balesetekhez kapcsolódó trükközés vagy a kilométeróra-visszatekerés.

3. Biztonságos okosotthon és okosvárosok

A Dolgok Internetje (IoT) lassan egész életünket behálózza, gondoljunk például az okosvárosokra, okosotthonokra, okostelevíziókra. Ezeket a rendszereket olyan különböző, egyértelműen azonosítható elektronikai eszközök alkotják, amelyek képesek felismerni valamilyen lényegi információt, és azt egy internet alapú hálózaton egy másik eszközzel is meg tudják osztani.

Csakhogy a központi adattárolással működő rendszerek adatai sérülékenyek lehetnek a különböző kibertámadásokra - és egy eszközön keresztül jellemzően az egész hálózat feltörhető.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A blockchain jelentette védelemnek köszönhetően azonban ezeknek az okosrendszereknek minden elemét egyedi kriptográfiával lehetne ellátni, így maga a rendszer sokkal nagyobb biztonságban működhetne. Az egyes eszközök és hálózatok biztonsági szintjének növelésével pedig a blockchain technológia abban is segíthetné a felhasználót, hogy ne törhessék fel például biztonságikamera-rendszereit vagy éppen az otthoni okostelevízióján tárolt képeket, videókat.

4. Forradalom a bankolásban és az elektronikus fizetésben

A Harvard Business Review szerint a blockchain technológia az lesz a bankok életében, mint anno az internet megjelenése a hagyományos médiumok számára. A terület technológiai forradalmát jelentő blockchain biztonságos adattárolást és -cserét hoz, valamint gyorsabbá teszi a pénz és az információ kétirányú áramlását.

A banki rendszerek átláthatóbbá válnak, fenntartásuk költsége egyúttal csökken. Példaként az okosszerződések terjedése hozható fel: az online platformra terelt folyamatokkal, a közvetítők kiiktatásával gyorsabb, egyszerűbb, olcsóbb lesz a rendszer üzemeltetése és fenntartása. A pénzügyi rendszerek becslések szerint 2022-re akár 15-20 milliárd dollárt is megtakaríthatnak az infrastrukturális és üzemeltetési költségeiken a technológia használatával.

Hazánkban is egyre inkább előtérbe kerülhetnek a blockchain-alapú megoldások, mégpedig többek között az azonnali fizetésre épülő új fizetési lehetőségek (például a QR kódos fizetés) vagy a digitális pénztárca megoldások terén. Idén januártól ugyanis kötelező elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani minden olyan üzletben, ahol online kassza üzemel. Ez nemcsak a bankkártyás fizetés további terjedését eredményezi: a blockchain alapú fizetés ugyanis biztonságos, olcsó és gyors, ráadásul semmi másra nincs szükség hozzá, csak egy mobiltelefonra és egy QR-kódra.

Címkék:
vásárlás, fizetés, bank, egészségügy, születés, online kassza, autóipar, társadalom, blockchain, bankkártyás fizetés, okosotthon, központi bank, társadalombiztosítás, online hitel, tulajdonosváltás, azonnali fizetési rendszer, csalások, magyar bankok, digitális forradalom, blockben, oltóanyagok,