Védettségi igazolás: ennyibe kerül kiváltani, ha tünetmentes fertőzött voltál

Pénzcentrum2021. február 11. 12:56

Bevezetik a védettésget igazoló okmányt Magyarországok, de még nem tudni, milyen jogosultságokat kapnak a birtokosok. Az okmányt azok kaphatják meg, akiknek már mindkét adag oltást beadták, vagy gyógyultnak minősítették őket az orvosok. Van egy harmadik eset is: Gulyás Gergely bejelentése alapján azok a magyarok is kiválthatják az igazolást, akiken tünetek nélkül ment át a koronavírus. Ezt egy laboratóriumi antigén-teszttel szükséges bizonyítani, amit az igénylőnek kell kfizetnie. A Pénzcentrum megnézte, mennyibe kerül, ha valaki így szeretne védettségi igazoláshoz jutni.

A szerdai kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy a kormány döntése értelmében bevezetik a védettséget igazoló okmányt Magyarországon. A miniszter elmondta, egyelőre nem tisztázott, hogy milyen jogosultságaik lesznek azoknak, akik igazolni tudják, hogy védettek a koronavírussal szemben, de ez a rendszer is elősegítheti a nyitást. Ismertette, az igazolást három esetben igényelheti valaki:

  • ha megkapta mindkét adag COVID-vakcináját, és kialakult nála a védettéség,
  • ha igazoltan kigyógyult a betegségből,
  • illetve abban az esetben, ha az illető igazolni tudja, hogy tünetmentesen átesett a fertőzésen.

Utóbbi esetben Gulyás Gergely szerint az igénylőnek saját költségén kell beszereznie a laboratóriumi igazolást arról, hogy valóban vannak COVID-antitestek a szervezetében. A kancelláriaminiszter szavaiból nem derült ki, hogy ezen felül egyéb költségekkel kell-e majd számolnia a tünetmentes igénylőnek, annyit tudni, hogy az így kiadott igazolás 4 hónapig lesz érvényes. Egyelőre arról sem tudni, hogy a korábban elvégzett vizsgálatok eredményeit elfogadják-e, és ha igen, akkor visszamenőleg meddig.

A védettségi igazolás bevezetésével vélhetően meg fog ugrani az igény a vérvételes antigén-tesztekre a magánszolgáltatóknál. Ahogy a neve is mutatja, ennél a vizsgálatnál vért vesznek, majd a laboratóriumban megnézik, hogy vannak-e COVID-antitestek a vérünkben, átestünk-e tünetmentesen a betegségen. Ha igen, akkor kaphatunk igazolást, és a vele járó - egyelőre ismeretlen - jogosultságok is érvényesek lesznek ránk.

De mennyibe is kerül ez? A legtöbb hazai, teszteléssel foglalkozó magánlaborban végeznek levett vérből történő antitest-kimutatást is, amelynek eredménye átlagosan 48-72 órán belül derül ki. Rövid keresés után kiderült, hogy

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

nagyjából 13-15 ezer forintot kell fizetni a vizsgálatért, és a szakvéleményért.

Amennyiben egyéb költségek nem lesznek, ennyibe fog kerülni tehát a védettségi igazolás annak, aki tünetmentesen átvészelte a koronavírust. Mivel a legtöbb esetben nem tudni, kin ment át tünetek nélkül a COVID, mindenkinek érdemes lehet teszteltetni, akinek a környezetében volt fertőzött az elmúlt hónapokban - illetve akkor sem árthat elmenni, ha korábban enyhébb influenzás tüneteink votak, de nem végeztek tesztet.

Magyarországon mindeddig több mint 381 ezer főnél mutatták ki a fertőzést, de a szakemberek szerint a valós megbetegedések száma akár ennek tízszerese is lehet - többségük tünet nélkül, vagy enyhe tünetekkel vészelhette át a betegséget.

Címkék:
biztosítás, teszt, igazolás, koronavírus, kormányinfo, védettség, laborvizsgálat, tesztelés, magánlabor,