A britek már oltanak az AstraZeneca-vakcinával: tovább nőttek a napi esetszámok

MTI2021. január 4. 10:43

Megkezdődött hétfőn az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által a koronavírus ellen közösen kidolgozott oltóanyag nagy-britanniai alkalmazása.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai tagozatának tájékoztatása szerint a világon elsőként az oxfordi illetőségű Brian Pinker kapta meg a vakcinát. Az NHS tájékoztatása szerint Brian Pinker 82 esztendős és dialíziskezelésre szorul, ezért két szempontból is a veszélyeztetett és ezért az elsőként oltandók közé tartozik. Az Oxford/AstraZeneca-vakcina a második oltóanyag a Pfizer és a BioNtech közös vakcinája után, amelynek nagy-britanniai alkalmazása megkezdődött.

Johnson a BBC közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában azt mondta: megvan a remény arra, hogy a következő hónapokban több tízmillió adagot sikerül beadni a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinákból Nagy-Britanniában. Utalást tett ugyanakkor arra is, hogy addig 

még további szigorítások válhatnak szükségessé a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére.

Nagy-Britanniában az utóbbi napokban rendre 50 ezer felett jár a szűrővizsgálatokkal kimutatott új koronavírus-fertőzések napi száma a korábbi hetek 20-25 ezer, tesztekkel kiszűrt átlagos új napi esetszáma után. A brit kormányfő a lehetséges intézkedések között említette az iskolák zárva tartását a meghosszabbított téli szüneten túl is, bár hangsúlyozta, hogy a kormány valójában nem szeretne ezzel a lehetőséggel élni.

Angliában az idén vizsgázó középiskolások hétfő helyett egy héttel később, a többi középiskolai évfolyam diákjai két hét múlva térhetnek vissza az iskolákba a jelenlegi tervek alapján. Londonban és környékén az általános iskolák is csak január 18-án nyitnak, de Anglia más térségeiben az eredeti menetrendnek megfelelően ma elkezdődik a tanítás.

Címkék:
oltás, vakcina, zárva tartás, koronavírus, szűrővizsgálat, brit, pfizer, astrazeneca, britannia, koronavírus london,