Müller Cecília: ettől függ, hogy mennyi ideig leszünk védettek a vírussal szemben

Pénzcentrum2020. december 8. 12:13

Müller Cecília az operatív törzs mai az, hogy a védőoltás meddig ad védettséget, hányszor kell ismételni, hol lesz lehetséges a vakcina beadása, arról folyamatos lesz a tájékoztatás. A tisztifőorvos ezúton is bejelentette, elindult a vakcinainfo.gov.hu weboldal, ahol mindenki jelezheti az oltás iránti igényé, de kiemelte: még nem lehet pontosan tudni, mely külföldi védőoltás beadásával fogják kezdeni Magyarországon.

A tisztifőorvos asszony azt közölte a mai tájékoztatón, hogy a következő év első negyedévében kezdődhet a tömeges oltás. Egyelőre még nem lehet tudni, mely vakcinával kezdik az átoltást, mivel erre csak azt követően kerülhet sor, hogy minden szükséges engedélyt megadnak egy-egy készítmények a hatóságok.

Müller Cecília ismertette a napi járványadatokat. Bár a fertőzöttek száma csökkent, a halálozások száma továbbra is magas. A tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy most különösen fontos a szigor megtartása, az állampolgárok fegyelmezett magatartása. Ismtertette, hogy a legtöbb koronavírusos új megbetegedés a 40-49 éves korosztály tagjai között volt kimutatható.

A sajtó megkeresésére azt is elmondta, hogy általában 6 hónapra ad védettséget, ha valaki átesett a betegségen, viszont kiemelte: ez nagyban függ attól, milyen súlyos volt a betegség. Akinél kevésbé súlyos tünetekkel zajlott le a fertőzés, annak kevesebb ellenanyagot is termelt a szervezete, tehát valószínűleg kevesebb ideig lesz védett.

A sajtó kérdésére Müller Cecília elmondta: a vakcinainfo.gov.hu-n nem lesz választható, milyen gyártmányú védőoltással oltatná be magát valaki.
Címkék:
koronavírus, operatív törzs,