Figyelmeztet a szegedi virológus: ez indíthatja be a járvány következő hullámát

HelloVidék2020. november 23. 08:15

Tavasszal bombaként robbant a hír, újabb járvány fenyegeti az emberiséget. A több tünetében az influenzát eszünkbe juttató vírus azonban veszélyesebb egy szezonális megbetegedésnél. Amíg az influenzás betegek kevesebb, mint 1%-a igényel kórházi ellátást, addig ez a SARS-CoV-2 esetében 15% is lehet Dr. Kemenes Gábor és Prof. Dr. Jakab Ferenc szeptemberi mta.hu-nak adott összefoglalója szerint.

A kór cseppfertőzéssel terjed, és bár kezdetben lehet, hogy csak felső légúti problémákat okoz, idővel a tüdőt is megtámadhatja, ezért nem szabad félvállról venni. Az érzékeny téma kapcsán a HelloVidék kérdéseit a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézet tanszékvezetője, virológus és molekuláris biológus Dr. Boldogkői Zsolt válaszolta meg.

Az bizonyos, hogy minden korlátozó intézkedés gátolja a vírus terjedését, a kérdés csupán az, melyik intézkedés nagyon hatékony, melyik nem annyira. Minden intézkedéssel kapcsolatban lehet ellentmondásokat találni, de attól függ, hogyan nézzük a dolgokat. A határforgalom bármilyen logikával történő csökkentése fékezi a járványt

- mondta el a szakértő, akivel a teljes interjú a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
vírus, védőoltás, koronavírus, szte, virológus, határforgalom, emberiség,