Tállai: Minden ágazatot segítő növekedési terven dolgozik a kormány

MTI2020. november 22. 14:03

Egy minden ágazatot segítő növekedési terven dolgozik a kormány - erről beszélt a Pénzügyminisztérium államtitkára. A részletek azonban egyelőre nem ismertek.

A kormány egy általános, minden gazdasági ágazatot segítő, gazdásági-növekedési akcióterv részletein dolgozik - tájékoztatta az MTI-t Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára. Mint mondta: a járvány elleni küzdelemben az emberek életének és egészségének a védelme mellett fontos az is, hogy a korlátozásokkal leginkább érintett ágazatokat, az ott dolgozókat segítse a kormány. A belengetett növekedési akciótervről azonban egyelőre nem árult el semmilyen konkrétumot.

Elmondása szerint a november 11-e óta hatályba lépő kormányzati intézkedések nemcsak a gazdasági szereplőknek, hanem a családoknak és a lakosságnak is könnyebbséget jelenthetnek. Így az azonnali 50%-os bértámogatás és az adóügyi segítség a bezárások ellenére állítása szerint a vendéglátás és a szabadidő területén több mint 170 ezer, a szálláshelyeknél pedig közel 30 ezer munkahelyet védhet meg.

A bértámogatási programot bruttó 483 ezer forintos fizetésig maradéktalanul, afelett pedig a minimálbér összegének másfélszereséig lehet érvényesíteni, és akár a részmunkaidőben foglalkoztatottak után is igénybe lehet venni - részletezte az államtitkár. Az ebben a két ágazatban működő vállalkozásokat a kormány a munkáltatói adóterhek novemberi megfizetése alól is mentesítette. A Pénzügyminisztérium számításai szerint ez csaknem 15 ezer vállalkozást érint, amelyeknek összességében 5 milliárd forint adót nem kell megfizetniük - fogalmazott Tállai András.

Felidézte: a szálláshelyeknek a kijárási korlátozások idején megtérítik az előzetes foglalások alapján számított bevételkiesés 80 százalékát. A Magyar Turisztikai Ügynökség adatai szerint novemberre 928 ezer vendégéjszakát rögzítettek, ami több mint 11 ezer szálláshelynek közel nettó 15 milliárd forint értékű támogatást jelent. Mindhárom támogatásnak feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, és a dolgozók megkapják a fizetésüket erre az időszakra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Emlékeztetett, hogy november 14-én lépett hatályba a kiszállított ételek áfájának az eddigi 27 százalékról öt százalékra csökkentése. Emellett a digitális oktatásban résztvevő családokat ingyenes internet-hozzáférés elrendelésével igyekszik segíteni a kormány. Megemlítette emellett a hétvégi kamionstop felfüggesztését is.

Címlapkép: illusztráció, forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Címkék:
gazdaság, válság, koronavírus, államtitkár, pénzügyminiszter, pandémia, hétvégi munka,