Mi a lymphocyta? Mit jelent a lymphocyta magas és a lymphocyta alacsony értéke?

Pénzcentrum2020. október 4. 19:12

A legtöbben viszolyognak a vérvételtől, sokan szédülésre panaszkodnak már a tűk látványától is - lépjünk túl félelmeinken, ugyanis az éves laborvizsgálat az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy teljes képet kapjunk egészségi állapotunkról. Egy-egy laborvizsgálat, annak ellenére, hogy mindössze pár percnyi kellemetlenséget okoz, elősegítheti a súlyosabb egészségügyi problémák megelőzését is! Az egyik, rutin vérvizsgálatokon is mért laborparaméterünk nem más, mint a lymphocyta nevű fehérvérsejt – járjunk utána, mi az a lymphocyta, mi a lymphocyta jelentése a vérképben és miről árulkodik a kóros lymphocyta érték (a lymphocyta magas vagy a lymphocyta alacsony szintje)!

Cikkünkben elmagyarázzuk, pontosan mi az a lymphocyta (limfocita), mi a lymphocyta jelentése és mire utalhatnak a lymphocyta alacsonyabb és magasabb értékei! Amellett, hogy megtudhatod, mik a lymphocyta alacsonyabb szintjének az okai, azt is eláruljuk, mi okozza a lymphocyta magas szintjét, milyen betegségekre következtethetünk az alacsony vagy magas lymphocyta érték kapcsán. Mennyi a lymphocyta normál tartománya, avagy mennyi a lymphocyta normális szintje egy egészséges felnőtt szervezetében? Mikor forduljunk orvoshoz?

Mi az a lymphocyta (limfocita)?

Mindenekelőtt tisztázzuk, mi az a lymphocyta, avagy mi a lymphocyta jelentése a vérképben! A lymphocyták, másnéven nyiroksejtek a fehérvérsejtek egyik csoportját alkotják: a nagyméretű, ritkább monocitával szemben a lymphocyta sejtek a fehérvérsejtek tetemesebb részét, 20-40%-át alkotják, amelyek a véráramban, a nyirokrendszerben és a nyirokszervekben "járőröznek", ügyelve egészségünkre. Három lymphocyta típust különböztetünk meg a lymphocyta kialakulása és a lymphocyta funkciója szerint, amelyek a következők::

  • NK lymphocyta: ez a Természetes Ölő lymphocyta sejt (specifikus immunválasz effektor sejt) észleli a sejtekben végbement molekuláris változást, és ha problémát talál (pl. tumoros transzformáció, vírusfertőzés), megöli azt.
  • B lymphocyta: sejtellenes immunválasz lymphocyta sejt, felismeri a nem saját antigéneket és olyan specifikus antitesteket szekretál, amelyek elpusztítják az antigént. A B lymphocyta sejtek feladatukat elvégezve memóriasejtekké alakulnak, éveken át emlékezve a fertőzésre, így később is könnyen felismerik és megszüntetik azt.
  • T lymphocyta: a humorális immunválaszt elősegítő lymphocyta sejt, cytokineket termel, amelyek regulálják az immunválaszban résztvevő sejteket, elpusztítják a daganatos és a fertőzött sejteket.

Lymphocyta a laboreredményben: mennyi az egészséges lymphocyta szám?

A lymphocyta a monocita értékhez hasonlóan egy százalékban kifejezett szám: egy egészséges felnőtt szervezetében 20-40% között van az egészséges lymphocyta mennyiség. Mi a helyzet, ha ennél az értéknél a lymphocyta alacsonyabb vagy magasabb értéket mutat?

Mit jelent a lymphocyta alacsony szintje?

A lymphocyta alacsony, 20% alatti mennyiségének különböző okai lehetnek: okozhatja gyulladásos megbetegedés, autoimmun betegség, súlyos stressz, HIV vírus, örökletes immunbetegségek, súlyos bakteriális, vírusos, gombás fertőzések, paraziták. Kortikoszteroid terápia, kemoterápia és sugárterápia is okozhatja a lymphocyta alacsonyabb mennyiségét. A súlyos lymphocyta hiány veszélyes fertőzésekhez vezethet, amelyeket gombák, baktériumok és vírusok is okozhatnak, ugyanis a szervezet a lymphocyták elégtelen szintje miatt nem tudja felvenni ellenük a természetes küzdelmet. 

Mit jelent a lymphocyta magas értéke?

A magas, 40% fölötti lymphocyta szint okai az esetek túlnyomó többségében a vírusos megbetegedések – a behatoló kórokozó antigénjeire reagálva a lymphocyta felveszi a külső ellenséggel szemben a küzdelmet, így a lymphocyták száma értelemszerűen megnő (a lymphocyta magas értéke előfordulhat pl. influenza, koronavírus fertőzés esetén is). A magas lymphocyta szint hátterében állhat továbbá számos betegség is – ilyenek a csontvelőt érintő megbetegedések, a daganatok, a Graver-Basedow-kór, a Crohn-betegség és a daganatos betegségek kezelésére használt sugárterápia.

Kóros lymphocyta értékek: mikor forduljunk orvoshoz?

Így, hogy tudjuk, a lymphocyta mi az és mi a lymphocyta szerepe a szervezetünkben, illetve utánajártunk, hogy mit jelent az alacsony lymphocyta szint és a magas lymphocyta érték, érdemes pár szót ejtenünk arról is, hogy mikor érdemes a lymphocyta vérkép eredménnyel orvoshoz fordulni. Nos, az enyhén megemelkedett vagy lecsökkent lymphocyta szint önmagában nem feltétlenül jelent súlyos állapotot, a változás gyakrabban valamilyen fertőző betegség eredménye.

Ahhoz, hogy teljes képet kapjunk az állapotunkról, tekintsük át a vérképünket, hogy tartalmaz-e más kóros értékeket – egészséges vérkép esetén is célszerű lehet az eredményeket megmutatni háziorvosunknak, aki szükség szerint elrendelhet újabb vizsgálatokat. Ha szokatlanul magas vagy alacsony lymphocyta értékkel találkozunk laborvizsgálatunk eredményeiben, mindenképpen forduljunk orvoshoz, ugyanis a kóros lymphocyta szám komoly betegségekre utalhat, amelyet a laborvizsgálatnak köszönhetően idejében diagnosztizálhatnak és gyógyíthatnak. A túl magas vagy túl alacsony lymphocyta számot minden esetben kóros jelöléssel látják el vérképünk eredményében.

Címkék:
egészség, betegség, vér, vérvétel, labor, betegségek, laborvizsgálat,