Itt a homeoffice-törvény: beszállhat a rezsibe a munkáltató, ha otthonról dolgozol

Magyar Nemzet2020. szeptember 2. 10:30

Nemsokára szavazhat a parlament a Munka Törvénykönyvének módosításáról: ez szabályozná az otthoni munkavégzést, a távmunkát. A munkaadók és a munkavállalók képviselői között nagyjából egyetértés van a módosításról, egyedül a balesetek kérdésében van vita.

Hamarosan az Országgyűlés elé kerül a Munka Törvénykönyvének a módosítása, amely az otthoni munkavégzést, távmunkát szabályozná - értesült a Magyar Nemzet. A lap szerint munkaadói és munkavállalói szervezetek vezetői javarészt egyetértenek a módosítás pontjaiban, így az vélhetően változtatás nélkül fog átmenni a parlamenten. A javaslat főbb elemei a következők:

  • A munkavégzés helye azon múlik, hogy a munkaadó és a munkavállaló miben állapodnak meg. Ez tehát azt jelenti, hogy a munkaadó nem kötelezheti folyamatos otthoni munkavégzésre a munkavállalót. Az alkalmazottak is kérhetik ugyanakkor a home office-t.
  • A két fél alkuján dőlne el, melyik napokon maradhat otthon és dolgozhat onnan a munkavállaló.
  • Ha úgy dönt, adhat rezsiátalányt a munkaadó a dolgozónak. Ez adómentes lenne, összege havonta a minimálbér egytizede, azaz havi 16 100 forint. Ebből lehetne fizetni a gázt, villanyt, vizet, internetdíjat.
  • A munkáltatónak kell rendelkezésre bocsátania azokat az eszközöket, - telefon, okoseszközök, laptop vagy nem irodai munka esetén alkatrészeket, berendezéseket - amelyek a feladatok biztonságos ellátásához elengedhetetlenek. Az eszközök használatáról és a biztonságos munkavégzés otthoni körülményeiről szintén a foglalkoztatóknak kell gondoskodniuk.
  • A munkaadó ellenőrizheti a munkavégzést, a digitális eszközökön keresztül ugyanakkor ezt csak akkor teheti meg, ha a beosztott nem a saját eszközeit használja.

Amiben nincs egyetértés a munkaadók és munkavállalói szervezetek között, az a munkahelyi balesetek kérdése: pontosabban, hogy otthoni munkavégzésnél ki viseli a felelősséget, ha balesetet szenved a dolgozó?

Címkék:
hrcentrum, járvány, munka törvénykönyve, koronavírus, törvénymódosítás, okoseszköz, homeoffice,