Óriási adósságot nyögnek a magyar kórházak: a leállás sem javított a helyzeten

Népszava2020. július 23. 09:30

Júniusban már 34,6 milliárdos tartozást toltak maguk előtt a magyar kórházak. A járvány alatt ugyan kisebb ütemben, de növekedett az eladósodottság.

Hiába kisebb az átlagos gyógyítási teljesítmény, a kórházak eladósodása, noha mérséklődött, de nem állt meg: júniusban már 34,6 milliárd forint volt a magyar kórházak adósságállománya - írta a Népszava. A lap szerint a járványkészültség alatt a kórházak a tételes elszámolás helyett havi átlagfinanszírozást kaptak az egészségbiztosítótól. A rendszer fenntartása viszont akkor is sokba kerül, ha nem kezelnek beteget az ágyakon.

Így hiába kaptak annyi pénzt az intézmények, mintha átlagos ellátást végeztek volna, a mérlegük nem lett annyival jobb, mint amennyivel kevesebb embert láttak el. Márciusról áprilisra 6,3 milliárddal, májusra további 4 milliárddal, majd júniusra 2,6 milliárddal nőtt a kórházak tartozása.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint a Magyar Államkincstár adataiból az látszik, hogy ha csökkenő ütemben is, de a járvány miatti megszorítások idején is növekedett a kórházak eladósodása.

Címkék:
biztosítás, kórház, adósság, egészségügy,