Tovább emelkedik az aktív fertőzöttek száma: óvatosan az utazással

Pénzcentrum2020. július 19. 08:55

Az elmúlt 24 órában 18 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, ezzel 4333 főre nőtt a hazánkban regisztrált betegek száma. Nincs újabb elhunyt, így az elhunytak száma változatlanul 596 fő, 3223-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 514 főre emelkedett. 82 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 3-an vannak lélegeztetőgépen.

Tegnap 22, ma 18 újabb beteget azonosítottak hazánkban. Az elhunytak száma nem nőtt, viszont a gyógyultak száma is csak eggyel emelkedett 3223-ra. Az aktív fertőzöttek száma tegnapról mára 497-ről 514-re emelkedett. 83 helyett már csak 82 beteget ápolnak kórházban, 3-an még mindig lélegeztető gépen vannak.

Tegnap a járványügyi helyzetet értékelve az országos tisztifőorvos a beutazási korlátázásokhoz kapcsolódóan két ország besoroláson módosított. Piros besorolásból sárga besorolásúra változott Kanada, valamint sárga besorolásból zöld besorolásúra változott Portugália. A Hivatalos Értesítő alapján a sárga oszágok a következők:

Bulgária, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Románia, Szerbia, Svédország, Japán, Kína, Kanada és az Egyesült Államok.

A beutazási korlátozások a sárga és a piros besorolású országokból hazaérkezőket érintik: a határon belépőket szúrópróbaszerűen (közúton és repülőtéren is) egészségügyileg szűrik, testhőmérséklet-mérést végeznek náluk és kérdőívet kell kitölteniük, valamint hatósági házi karanténra kötelesek.

A hatósági házi karanténra kijelölt személy köteles otthonában maradni 14 napig és tünetek esetén háziorvosát értesíteni. Amennyiben valaki mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor PCR-tesztet végeztethet el, és negatív teszt esetén feloldható a karantén.

Címkék:
utazás, koronavírus, tao, beteg, elhunyt,