Vörös kód: itt van az országok listája, ahonnan tilos lesz szabadon belépni Magyarországra

Pénzcentrum2020. július 12. 12:30

Mint arról nemrég beszámoltunk, az operatív törzs javaslatára új kormányrendeletet fogadott el a kormány, amely szerint július 14-től szigorítják a határellenőrzést; fertőzöttségi szint alapján 3 kategóriába sorolják az államokat (vörös, sárga, zöld). Nemrég meg is jelent a közlöny, amely listázza a sárga és vörös kategóriába tartozó országokat.

A listát az országos tisztifőorvos folyamatosan frissíteni fogja. Különbség lesz magyar állampolgárok és nem magyar állampolgárok közt is. Zöld esetén bárki beléphet. Sárga vagy piros országok esetén a határon ellenőrzés lesz a magyar állampolgárok számára, ha felmerül a fertőzésgyanú, akkor karanténba kell vonulni.

Karanténba kell vonulni akkor is, ha nem tud produkálni legalább 2 negatív Covid-tesztet 5 napon belül. A karantén 14 nap. Sárga országoknál egy, vörös országoknál két negatív Covid-teszt kell a karanténból való szabaduláshoz. Sárga esetén nincs különbség külföldiek és magyarok közt, vörös esetén viszont nem léphetnek be külföldiek.

A zöld kategóriába olyan országok tartoznak, ahol alacsony a fertőzöttség szintje, erről a kategóriáról nem is készült külön lista, de többnyire EU-s országok tartoznak ide. Magyarország semmilyen módon nem korlátozza a zöld országokból való belépést, ide tartozik többek közt Németország, Olaszország és Horvátország is. Svájc, bár nem EU-tag, nem szerepel sem a sárga, sem a piros listán, így vélhetően az alpesi országból is be lehet jönni korlátozás nélkül.

Címkék:
utazás, turizmus, határátkelő, koronavírus, határátkelés, beutazás,