Bill Gates szerint a gazdagok miatt lehet sokkal halálosabb a koronavírus-járvány

MTI2020. július 11. 18:02

Bill Gates szerint koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni gyógyszereket és majdani oltások olyan országok és emberek számára kell hozzáférhetővé tenni, akiknek a legnagyobb szükségük van rájuk, és nem azoknak, akik a "legtöbbet ígérnek" értük, a piaci alapú értékesítés ugyanis elodázza a világjárványt végét.

A Microsoft szoftvertechnológiai óriáscég társalapítója, a Bill és Melinda Gates Alapítvány társelnöke a koronavírus-járvány elleni harcnak szentelt virtuális nemzetközi konferencián beszélt erről, amelyet a nemzetközi AIDS-társaság (IAS) szervezett.

Ha csak hagyjuk, hogy a gyógyszerek és oltások a legtöbbet ígérőkhöz jussanak el ahelyett, hogy oda, ahol a legnagyobb szükség van rájuk, még hosszabb, igazságtalanabb és halálosabb lesz a járvány

- hangoztatta a konferencián lejátszott videófelvételen Bill Gates, aki a Forbes magazin felmérése szerint a világ második leggazdagabb embere.

Gates szerint a világ vezetőinek kemény döntéseket kell hozniuk, hogy a gyógyszerek és oltások terjesztése egyenlőség elvén, és ne csak piaci tényezők hatására történjen.

Jelenleg szerte a világon több száz laboratóriumban folynak kísérletet Covid-19 elleni vakcinával, az amerikai és európai kormányok dollármilliárdokat költenek kutatásokra, kísérletekre és gyógyszergyártásra. Vannak ugyanakkor olyan aggodalmak, hogy a gazdagabb országok szerzik be az ígéretesebb koronavírus elleni szereket, a fejlődő országok pedig elesnek ettől a lehetőségtől.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Európai Bizottság és az Egészségügyi Világszervezet (WTO) is figyelmeztetett arra, hogy torz verseny alakulhat ki olyan gyógyszerek beszerzésére iránt, amelyek életeket menthetnek, közvetve pedig gyógyírt jelenthetnek a vírus okozta gazdasági káoszra is. Egyes amerikai tisztségviselők ugyanakkor jelezték, hogy az amerikai lakosokat gyógyszerellátását tekintik prioritásnak.

Gates a konferencia résztvevőinek szánt üzenetében felidézte, hogy húsz évvel ezelőtt, a HIV/AIDS-válság idején a hozzáférhetővé tették az orvosságokat a világ nagy részén, beleértve Afrikát is. Szerinte az akkori modell mintaként szolgálhat a mostani helyzetben is.

Címkék:
biztosítás, oltás, vakcina, koronavírus, bill gates, koronavírus-járvány, koronavírus-vakcina, egyenlőség, wto,