MÁV: Havi félmilliárdot emésztett fel a koronavírus, ötödére esett vissza a forgalom

Pénzcentrum2020. június 18. 10:02

Havi 400-500 millióba került a MÁV-nak a vírus elleni védekezés, erről Homolya Róbert a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója számolt be. Mindössze négy igazolt koronavírus megbetegedés volt a 38 ezer munkavállalóval rendelkező MÁV-csoportnál a teljes járványidőszak alatt. Az utasszámban jelentős volt a csökkenés, bizonyos időszakokban elérte a 80 százalékot a visszaesés.


Homolya Róbert a koronavírus-járvány a MÁV-ot érintő hatásairól a Növekedés.hu-nak számolt be a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója. Mint mondta, a szigorú intézkedéseknek köszönhetően megakadályozták, hogy kollégáik tömegesen fertőződjenek meg: mindössze négy igazolt koronavírus megbetegedés volt a 38 ezer munkavállalóval rendelkező MÁV-csoportnál a teljes járványidőszak alatt.

Homolya arról is beszélt, hogy a járvány miatt nemzetközi forgalom szinte teljesen megszűnt márciusban, 99 százalékkal csökkent Európa-szerte. A járvány csúcsidőszakában csak néhány bécsi járat maradt meg, míg belföldön a távolsági közlekedés 90 százalékkal esett vissza. A budapesti elővárosi járatoknál, amelyek minden második utast adják a vasúttársaságnál, 80 százalékos volt az utasszám csökkenés - közölte.

Homolya Róbert arról is beszélt, hogy miközben a bérlet- és jegyárbevételek óriási léptékben, havi több milliárd forinttal estek vissza, a védekezés költségei körülbelül havi 400-500 millió forintos pluszterhet jelentettek a vállalatnak. A helyzet szerencsére most már javul, megindult a visszarendeződés - mondta az elnök-vezérigazgató, aki szerint mióta a járványügyi szabályok fellazultak, látványosan nő az utasok száma.

Az elővárosi járatokon eltérő arányokat láttunk, de van ahol már 50 százalékos a kihasználtság

- mondta az elnök-vezérigazgató.

Címkék:
utazás, MÁV, járvány, koronavírus, visszaesés,