Vírustérkép: több olyan megyében találtak új fertőzöttek, ahol hetek óta nem

Pénzcentrum2020. június 11. 09:10

A koronavirus.gov.hu adatai szerint az elmúlt 24 órában 12 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4039 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek 41%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 48%-a budapesti. Most több olyan megyében is nőtt a fertőzöttek száma a friss térkép szerint, ahol már hosszú ideje nem volt új beteg.

Az elmúlt 24 órában Budapesten 7-tel, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Komárom-Esztergomban 3-mal, Pest megyében, Hajdú-Biharban, Csongrád-Csanádban és Zalában 1-gyel nőtt a fertőzöttek száma. Azonban két megyében csökkent a nyilvántartott fertőzöttek száma: Bács-Kiskunban 4-gyel, Baranyában 1-gyel. Mitől lehet ez?

Egyes megyékben a frissen közölt térképek alapján megtörténik, hogy "fogy" az azonosított fertőzöttek száma. Ez úgy lehetséges, ahogy azt Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos többször kifejtette, hogy a betegfelvételnél az állandó lakcímet tüntetik fel, és csak a pozitivitás megállapítása után kezdik feltérképezni, hol is él életvitelszerűen a beteg. Ha az állandó lakcím például Bács-Kiskun megyei, de az illető már 5 éve életvitelszerűen Budapesten él, a térképet is eszerint frisstítik.

Így lehetséges, hogy 12 új azonosított fertőzött van, viszont hét megyénkben 17-tel nőtt, két másikban pedig 5-tel csökkent.

Címkék:
járvány, térkép, koronavírus,