Édeskevés a magyarországi védőtávolság-szabály? Itt a legújabb ajánlás

Pénzcentrum2020. június 3. 16:50

Ha csak az 1 méteres távolságot meg tudjuk tartani a körülöttünk lévőktől, máris 80 százalékkal csökkentettük a koronavírus elkapásának kockázatát! A legfrissebb eredmények szerint azonban jobb lenne, he legalább kétszer ilyen messze közelítenénk csak meg azokat, akikkel nem lakunk egy háztartásban.


Európa nagy részében a hivatalos védőtávolság 1,5 méter. Ám kutatók szerint amennyiben a fertőzött személytől legalább két méteres távolságot tartunk, nagyjából 1,3 százalék az esélye annak, hogy átterjed ránk is a vírus, ha ennél kevesebb, mondjuk 1 méter, akkor máris 2,6 százalékos a kockázat.

Mindez azt jelenti, hogy a megfelelő távolság betartásával akár 80 százalékkal is csökkenthetjük a megfertőződés esélyét - állt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által készített tanulmányban

Emellett a tanulmány kitér arra is, hogy ugyan semmi nem nyújthat teljes védelmet, de az arcmaszkoknak fontos szerepük van: akár 85 százalékkal is csökkenthetik a vírus elkapásának kockázatát.

Nem egységes

A WHO tehát 1 méteres védőtávolságot javasol, ám vannak országok, melyek ennél messzebb mennek. Nagy-Britanniában például 2 méter, Franciaországban és Olaszországban az ajánlott távolság mindössze 1 méter, míg Németországban és Ausztráliában 1,5 méteres szabályt alkalmaznak, ahogy Magyarországon is:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az egész országban érvényes, hogy az egy háztartásban élők kivételével mindenki köteles a másik embertől lehetőleg 1,5 méteres védőtávolságot tartani 

- olvasható a Koronavirus.gov.hu-n. Azok az országok, akik a 2 méteres távolság mellett tették le a voksukat, komoly társadalmi nyomásnak vannak kitéve, mégis kitartanak mellette. Főleg a vendéglátóhelyek sérelmezik a 2 métert, hiszen kevesebb vendéget engedhetnek be. Sokan emiatt ki sem tudnak nyitni.

Maszkot fel!

A Lancet című folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy a vírus elkapásának kockázata maszk viselésekor mindössze három százalék, szemben a maszk nélküli 17 százalékkal.

Egyik Társszerzője, Dr. Derek Chu, a McMasteri Egyetem professzora elmondta: "Úgy gondoljuk, hogy megoldásokat kell találni arra, hogy az arcmaszk mindenki számára hozzáférhető legyen. Az embereknek azonban tisztában kell lenniük azzal, hogy a maszk viselése nem helyettesíti a fizikai távolságtartás, a szem védelmét vagy a kézhigiéniát, hanem csak kiegészítheti azokat"

Címkék:
biztosítás, járvány, vírus, koronavírus, who, maszk, who coronavirus,