Szlávik János: már több tízezer magyar eshetett át tudta nélkül a fetőzésen

Pénzcentrum2020. május 28. 12:20

Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján Dr. Szlávik János a Szent László Kórház kórház infektológusa elmondta, hogy rengetegen lehetnek azok, akik már átestek a koronavírus fertőzésen.

Az elmúlt 24 órában 23 új fertőzöttet regisztráltak, 3816 a beazonosított fertőzöttek száma, az az elhunytak száma 509-re emelkedett. Az aktív fertőzötek száma 1311 - hangzott el a tájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy 1653-ra emelkedett a hatásági házikarantén ellenőrzésére regisztrálók száma. Az aktív felhasználók száma 953. 573 házikarantént rendeltek el tegnap. 471-re emelkedett a koronavírussal összefüggésben indított eljárások száma.

Dr. Szlávik János elmondta, több mint 200-an szorultak intenzív terápiás kezelésre. Azt is ismertette, hogy nem tudnak olyan 10 év alatti gyermekről Magyarországon, ahol a a betegségnek súlyos lett volna a lefolyása, de kiemelte, hogy a vírus gyermekek is terjeszthetik.

Él ebben az országban több tízezer ember, aki nem tudja magáról, de átesett a betegségen. Az ismert esetek 80 százalékánál hozzájuk hasonlóan nincsenek tünetek. Gyakran a 2., 3. napon jelentkezik a láz, az ízlés, szaglás elvesztése is

- mondta a főorvos. Értékelése szerint a halálozások és a betegség előfordulása Magyarországon a környező országokéhoz hasonló mértékű. Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, de miután a betegség hosszú lefolyású, még sokan vannak intenzív osztályon. Jelenleg is ápolnak olyan beteget, aki már 4 hete van lélegeztetőgépen - mondta a szakember.

A sajtó kérdésére azt is elmondta, hogy az állatkísérletek alapján úgy vélik a kutatók, hogy hosszú hetekig, hónapokig védett, aki megfertőződött és meggyógyult. Azt is elmondta, hogy a vírus nemcsak a tüdőt támadja meg, hanem más szerveket is - a vesét vagy a szívet jellemzően -, ami idős, beteg embereknél okozza a legtöbb problémát, és gyakran ez és az alapbetegségeik együtt vezetnek a halálhoz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az enyhítésekről

Kiss Róbert a mai tájékoztatón ismertette a legújabb enyhítéseket is: a vendéglátóhelyek belső részében az étel és ital elfogyasztása holnaptól megengedett, de az ott dolgozók kötelesek maszkot viselni.

Kinytihatnak a fővárosi játszóterek és a szálláshelyen való tartózkodás is megengedett. Emelett megtarthatók a szabadtéri rendezvények, kültéri kiállítások. Azonban továbbra is tilos nem zárt helyen tartott zenés-táncos rendezvényt tartani.

Címkék:
otthon, hírek, koronavírus, sajtótájékoztató, operatív törzs, szent lászló kórház,