Ezek a betegségek fenyegethetik a gyermekeket: újabb járványok jöhetnek a korona után?

MTI2020. május 22. 21:04

Világszerte mintegy 80 millió gyereket fenyegethetnek az olyan megelőzhető betegségek, mint a vérhas, a kanyaró és a gyermekbénulás, mert a rutin védőoltási kampányoknak elmaradtak a Covid-19-járvány miatt - hangsúlyozták szakosított ENSZ-szervezetek és az Oltóanyag és Immunizációs Világszövetség (GAVI) közös közleményükben pénteken Genfben.

Az adatok azt mutatják, hogy "a szokásos védőoldási kampányokat lényegében 68 országban késlelteti a koronavírus-járvány, és így 80 millió egyévesnél fiatalabb gyermeket érinthet" - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF és a GAVI közös közleményében, amelyet a június 4-re kitűzött Globális Védőoltás Csúcstalálkozó elé időzítettek.

Az utazási korlátozások, az oltóanyag-szállítások késlekedése, a koronavírus-járvány idején otthonukat elhagyni nem merő szülők húzódozása és az egészségügyi dolgozók hiánya okozta az 1970-es évek óta folyó kiterjedt programok soha nem látott megtorpanását.

Nem harcolhatunk egy betegség ellen a más betegségek ellen régóta folyó küzdelmünk kárára

- mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

Ha a körülmények arra is kényszerítenek bennünket, hogy ideiglenesen szünetet tartsunk egyes védőoltási erőfeszítésekben, ezeket minél előbb újra kell kezdeni, vagy egy másik halálos járványt kockáztatunk

- mondta.

Címkék:
biztosítás, járvány, oltás, védőoltás, ensz, koronavírus, kanyaró, benu, halálos betegségek,