Megszólalt a magyar virológus: Béna, de hatékony fegyvereink vannak a járvány ellen

Népszava2020. május 17. 15:44

A legfontosabb szabály továbbra is, hogy ahol csak tudunk, hordjunk maszkot, mossunk kezet, valamint ne fogdossuk az arcunkat - mondta Kemenesi Gábor.

Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!

- fogalmazott Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa legújabb videójában, szúrta ki a Népszava. A virológus figyelmeztetett, hogy a korlátozások lazítása mellett továbbra is szükséges ezek alkalmazása.

Kemenesi szerint a legfontosabb szabály továbbra is, hogy ahol csak tudunk, hordjunk maszkot, mossunk kezet, valamint ne fogdossuk az arcunkat. Példaként Iránt hozta fel, ahol már a járvány második hulláma zajlik, vasárnap pedig 118 392 fertőzöttről, 6937 halálesetről és 93 147 gyógyultról számoltak be.

A szakember úgy véli, már akkor is volna miért aggódni, ha csak egy ilyen gócpont lenne a világon, azonban még mindig számos országban tombol a vírus.

Kemenesi jó hírnek tartja, hogy világszerte sok védőoltás-jelölt készítménnyel kísérleteznek, de figyelmeztetett, hogy nem érdemes jóslatokba bocsátkozni ezek kapcsán. A virológus szerint reálisan valamikor a jövő évben lehet számolni az oltással.

Címkék:
otthon, járvány, koronavírus, koronavírus-járvány, virológus,