Gulyás Gergely: ekkortól jönnek az új szabályok Budapesten

Pénzcentrum2020. május 16. 16:29

Vasárnap éjfélig tart a kijárási korlátozás a fővárosban. Hétfőtől ugyanazok az intézkedések lépnek életbe, mint május negyedikén vidéken.

Eltörlik a kijárási korlátozást Budapesten, mert a napokban többen gyógyultak meg, mint ahányan megbetegedtek - mondta Gulyás Gergely az M1-en, miután Orbán Viktor is ugyanezt jelentette be. A kancelláriaminiszter kifejtette, a döntést szakértőkkel vitatták meg, bíznak benne, hogy eztán is mindenki be fogja tartani a meghozott intézkedéseket.

A fővárosi intézkedésekről elmondta:

a kijárási korlátozás vasárnap éjfélkor megszűnik.

Ezt követően is kötelező lesz a védőtávolságot betartani, boltokban, tömegközlekedésen maszk viselése is kötelező. A közterületek, parkok, játszóterek látogathatók védőtávolság betartása mellett.

Az idősek vásárlási idősávja megmarad.

A piacok rendjéről az önkormányzatok ettől eltérően is rendelkezhetnek. Valamennyi üzlet nyitvatarthat, a venéglátóhelyek teraszain, kerthelységeiben lehet tartózkodni. A strandok, fürdők nyithatnak, a szabadtéri múzeumok és az állatkert is kinyithat. A szolgáltatást nyújtó üzletek is nyithatnak. A védőtávolság megtartásáról az üzemeltetőnek kell gondoskodnia.

Szeptemberig nem kell közterülethasználati díjat a teraszok, kerthelyiségek után.

Istentiszteletek, misék tarthatóak, ahogy a polgári házasságkötés és a temetés is. Az esküvők kapcsán Gulyás elmondta: Budapesten június 15-értől lehet 200 fő alatti családi rendezvényt tartani. Szállodákban, éttermekben is lehetnek az események.

A felsőoktatási intézmények kinyithatnak, de mindenhol a rektor jogosult erről dönteni. A kollégiumok látogatása továbbra is tilos.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A rendelet ma fog megjelenni, hétfőn 0 órától lép hatályba.

Ha a járványügyi tendencia nem változik, a kormány május végén a veszélyhelyzeti felhatalmazás visszavonását fogja kérni az Országgyűléstől - zárta Gulyás Gergely miniszter.

A teljes tájékoztató:

Loading...

Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Címkék:
biztosítás, Budapest, koronavírus, bejelentés, gulyás gergely, enyhítés, orbán viktor háza, istentisztelet,