Fontos változtatást kér a kormánytól az iparkamara: ez mentheti meg a budapesti cégeket?

Pénzcentrum2020. május 8. 10:33

A budapesti vállalkozások visszajelzései alapján Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke levélben arra kérte Magyarország Kormányát, hogy a jelenleg társadalmi egyeztetés alatt levő GINOP - 1.2.8-20 pályázatot a VEKOP keretei között tegye elérhetővé a budapesti vállalkozások számára is. A felhívás célja, hogy ellensúlyozza a koronavírus-járvány gazdasági hatásait, és támogassa a mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását.

Az Európai Unió támogatási szabályai miatt a budapesti vállalkozások az elmúlt időszakban jóval kevesebb uniós forrást tudtak megpályázni és elnyerni, mint az ország más területein működő versenytársaik. Ezt a hátrány igyekszik mérsékelni a hazai költségvetési forrásokkal kiegészített Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP).

Most a koronavírus okozta járvány a budapesti vállalkozásokat sokkal súlyosabban érinti, mint a vidékieket, így kiemelten fontos a gazdasági válságkezelés során az EU-s szabályokból eredő támogatási aránytalanságok minél nagyobb mértékű ellensúlyozása hazai forrásokból. Ezért Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke közvetlen vállalkozói visszajelzések alapján levélben arra kérte Magyarország Kormányát, hogy a társadalmi egyeztetés alatt levő GINOP - 1.2.8-20 pályázatot a VEKOP keretei között tegye elérhetővé a budapesti vállalkozások számára is.

A felhívás elsődleges célja a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítése a hazai vállalkozások (ezen belül is kiemelten a mikrovállalkozások) munkavállalói létszámának minél nagyobb arányú megtartásán keresztül. A pályázat továbbá támogatja az egyes KKV-besoroláshoz és alkalmazotti létszámhoz illeszkedően elérhető támogatás révén megvalósuló fejlesztéseket is.

A Kormánynak küldött levelében Nagy Elek felhívta rá a figyelmet, hogy a pályázat célkitűzése nem érhető el, ha a budapesti cégek kimaradnak a válságkezelő intézkedésekből, ugyanis ők alkotják az országosan regisztrált társas vállalkozások 40 százalékát.

Címkék:
vállalkozás, Budapest, koronavírus, cégek, vállalkozások, bkik, vekop pályázat, uniós pályázat, budapesti kereskedelmi és iparkamara,