Bezuhantak a pesti albérletárak: kezd magához térni a piac?

Pénzcentrum2020. május 3. 13:37

A márciusi sokkhatás után egyértelműen életre kelt a budapesti albérletpiac, az online világhoz történő alkalmazkodás és a csökkenő bérleti díjak hatására élénkült a bérlők kereslete a kiadandó lakások iránt a Rentingo.com adatai szerint. A bérlők jelenleg már több mint 20 ezer forinttal kevesebbet fizetnek egy átlagos albérletért januárhoz képest, és a bérleti díjra vonatkozó alku általánossá vált. Várhatóan a bérleti díjak csökkenése lassulni fog májusban, visszapattanására azonban aligha számíthatunk, mert a korábban Airbnb-n kiadott lakások folyamatosan jelennek meg a hosszú távú bérleti piacon és hétről hétre növelik a kínálatot.

A kiadó lakások meghirdetett átlagos bérleti díja Budapesten idén áprilisban 148 ezer forint volt, ami 8 százalékos csökkenést jelent a márciusi adatokhoz viszonyítva. Így a januári 169 ezer forintos tetőzéshez képest már több mint 20 ezer forinttal kell kevesebbet fizetni egy átlagos budapesti albérletért. Ráadásul a kínálatot folyamatosan bővítő korábbi Airbnb-s lakások jellemzően belvárosi, felújított és teljesen berendezett ingatlanok, így a bérlők számára az ár/érték arány sokkal kedvezőbb lett akár az év elejéhez, akár a tavalyi évhez viszonyítva.

Még érdekesebb képet mutat a Rentingo.com bérlői adatbázisa alapján a piac keresleti oldala, amely szerint az áprilisban regisztrált bérlők átlagosan 133 ezer forintos bérleti díjat fizetnének. A bérlők által fizetendő összeg februárban még jelentősen emelkedett, de a márciusi és áprilisi visszaesés után a fizetőképes kereslet már a januári 138 ezer forint alatt van.

A kínálati és keresleti oldal közötti különbség jelentősen csökkent a múlt hónapban, míg januárban a meghirdetett bérleti díjak még 22 százalékkal múlták felül a fizetőképes keresletet, addig áprilisban 12 százalékra szűkült ez a rés. A kijárási korlátozás elméletileg nem kedvezne az üzletkötéseknek, de a Rentingo.com rendszerén keresztül a bérlők és a bérbeadók minden felmerülő kérdést és a ma már szinte kötelező alkut is előzetesen meg tudják beszélni, így a tulajdonosoknak csak a komoly érdeklődők számára kell megmutatniuk a kiadandó lakást. Az online világhoz történő alkalmazkodás és a csökkenő bérleti díjak hatására áprilisban magához tért a bérleti piac, a bérbeadók folyamatosan számolnak be a sikeres bérbeadásokról.

A magasabb bérletidíj-csökkenéssel párhuzamosan a bérbeadók nem folytatták tovább a kaució mértékének csökkentését, az áprilisban meghirdetett lakások esetén a tulajdonosoknak csak 29 százaléka elégszik meg 1 hónap kaucióval, 70 százalékuk pedig 2 hónapot kér a bérlőktől.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Májusban a bérleti díjak további csökkenése lassulhat, visszapattanására azonban aligha számíthatunk. A Rentingo.com szakértői szerint a hétköznapi élet normalizálódásával párhuzamosan a kereslet tovább élénkülhet, a kínálati oldalt viszont folyamatosan nyomás alatt tartja a korábban turisztikai célból hasznosított lakások visszaáramlása a hosszú távú bérleti piacra, mivel hétről hétre egyre több tulajdonos szembesül azzal a ténnyel, hogy idén várhatóan külföldi turistákra nagy számban nem számíthatnak.

Címkék:
hitel, albérlet, koronavírus, albérletárak, koronavírus-járvány,