Összeül az EU: így lazulhatnak fokozatosan a korlátozások az unióban

Pénzcentrum/InfoRádió2020. április 23. 09:17

Az Európai Unió állam és kormányfői közös, összehangolt ütemtervet készíthetnek arra vonatkozóan, hogy az egyes tagországok miként oldják fel vagy szüntetik meg a járvány miatti korlátozó intézkedéseiket - írja az infostart.hu

Az Európai Tanács elnöke szerint az egyeztetett cselekvés csökkentheti a gazdaságra és a társadalomra leselkedő negatív következményeket, valamint az áttételes hatásokat.

Charles Michel a koronavírus-járvány miatt videokonferencia keretében csütörtökre tervezett uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében egyebek mellett azt írta, a járvány leküzdésére és az emberek egészségének védelme érdekében mindent meg kell tenni, ugyanakkor fel kell készülni a korlátozások fokozatos megszüntetésére is - írja a lap.

"Ursula von der Leyen néhány héttel ezelőtt egy európai kutatókból, nemzetközi szakértőkből álló tanácsadó testületet hozott létre, akikkel hetente egyszer egyeztet. Az ők, valamint az ECDC, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ által készített tudományos munka alapján állította össze az Európai Bizottság az említett ajánláslistát, ami egy laza útmutatóként szolgál a tagállamok számára ahhoz, hogy meghozzák majd a könnyítő intézkedéseket,

vagyis a korlátozások a fokozatos és célzott felszámolását" - mondta el az InfoRádiónak Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője. Az is fontos, hogy a csütörtöki EU-csúcs egyik fő témája Olaszország megsegítése lesz, az elemzők szerint ugyanis az unió nem követheti el a válságkezelésben azokat a hibákat, amiket 2008-ban.

Címkék:
biztosítás, pénzcentrum.hu, járvány, koronavírus, világjárvány, európai unió tanácsa,