WHO: Nincs vesztegetni való időnk

MTI2020. április 15. 18:36

Nincs vesztegetnivaló idő az új típusú koronavírus elleni küzdelemben, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyetlen célja az életek mentésének támogatása a járvány által érintett országokban - írta a szervezet főigazgatója szerdán a Twitteren.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusznak ez az első nyilvános megszólalása Donald Trump amerikai elnök előző napi bejelentése óta, amely szerint az Egyesült Államok felfüggeszti a WHO finanszírozását, ugyanis az ENSZ szakosított szervezete szerinte nem megfelelően reagált a járványra.

"Az egyik legfontosabb dolog, amelyet megtanultunk az elmúlt hónapokban, hogy minél gyorsabban azonosítják, tesztelik, különítik el és veszik gondozás alá a fertőzötteket, annál nehezebbé teszik a vírus terjedését. Ezen alapelv alkalmazása emberéletek ment és csillapítja a járvány gazdasági hatásait

- szögezte le. Emellett pedig megosztotta Larry Brilliant amerikai járványügyi szakértő korábbi bejegyzését, amelyben azon véleményének adott hangot, hogy "valóságos politikai kampány" folyik a főigazgató ellen, akinél jó kezekben van a WHO vezetése.

Donald Trump szerint az Egészségügyi Világszervezet elősegítette Kína félrevezető tájékoztatását a vírusról, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz pedig elfogult Peking iránt. Az Egyesült Államok évi 400-500 millió dollárral járul hozzá a szervezet működéséhez.

Az amerikai lépést többek között az ENSZ, az Európai Unió, az Afrikai Unió, illetve Kína és Oroszország is bírálta. A francia kormány szóvivője szerdán csalódottságának adott hangot Trump döntésével kapcsolatban, amelyet sajnálatosnak nevezett. Hozzátette, Párizs elkötelezett a multilateralizmus mellett, a globális problémákra globális válaszokat kell találni.

Címkék:
pénzcentrum.hu, vírus, koronavírus, who, világjárvány,