Videón a profi légzésgyakorlat: így enyhítheted a tüneteket, ha koronavírusos vagy

Pénzcentrum2020. április 15. 14:15

Enyhíthetőek a koronavírus tünetei a londoni Queens’s Kórház belgyógyásza szerint. Dr Sarfaraz Munshi videóban mutatta be az ehhez szükséges légzőgyakorlatot, amit mindenkinek érdemes elvégeznie, akik a COVID-19-el fertőződtek meg.

Amint a fertőzés tünetei megjelennek, szükség van a tüdő levegőáramlásának biztosítására

- hangsúlyozza Munshi.

A belgyógyász által javasolt gyakorlatot gyakran használják, nem csak a koronavírus tüneteinek enyhítésére, hanem más betegségek esetén is, ahol szükség van a tüdőben lerakódott folyadék eltávolítására.

Munshi szerint a tartós hanyatt fekvés növeli a tüdőgyulladás kockázatát, ezért ezt érdemes hanyagolni. Az orvos a következő gyakorlatot javasolja:

  • 1. Lélegezzünk mélyeket, tartsuk bent a levegőt 5 másodpercig.
  • 2. Ismételjük el 5-ször, majd a hatodik levegővétel után köhögjünk egy nagyot, ez felszabadítja a lerakódott váladékot.
  • 3. Ismételjük meg az 1. és 2. lépést.
  • 4. Feküdjünk a hasunkra, alattunk egy párnával és vegyünk a szokásosnál mélyebb levegőket. Az orvosi szaknyelvben ezt poszturális drénezésnek hívják, ezzel a gravitáció a váladékot a mellkas közepe felé mozdítja, így az felköhöghetővé válik. (Amennyiben huzamosabb ideig fekszünk a hátunkon, azzal épp ellentétes hatást érünk el, azaz a váladék a tüdő alsó részénél fog összegyűlni, így okozva nehéz légzést.)
Címkék:
biztosítás, egészség, orvos, koronavírus, tüdő,