Megszólalt a világhírű magyar tudós: Nem lesz olyan, hogy hétfőtől minden visszaáll

Pénzcentrum2020. április 13. 17:05

A fertőzésben elhunytak aránya elhanyagolható lesz azokéhoz képest, akik a gazdasági és társadalmi hatások miatt nem fogják túlélni ezt a krízis - jelentette ki Barabási Albert László. A tudós szerint az ideális az lenne, ha mindig 7-8 százalék kötül lenne a fertőzöttek száma.

Nem lesz olyan, hogy hétfőtől minden visszaáll, ez egy folyamat lesz

- jelentette ki Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja azon a beszélgetésen, melyet a Hősök Tere Kezdeményezés szervezett. A Marie Claire szerint a tudós kiemelte, fontos, hogy mennyire szófogadóak az emberek, de az is legalább ilyen lényeges, hogy a kormányoknak milyen eszközeik vannak.

Az ideális az lenne, ha állandóan 7-8 százalék között lenne a fertőzöttek száma

- mondta Barabási, aki szerint ez azért fontos, mert így nyár végére kiépülhet egy nyájimmunitás. Így pedig egy esetleges őszi, második víruskitörés esetén a fertőzések számát kordában lehetne tartani. Beszélt arról is, hogy a szigorítások esetében a legfájdalmasabb az, hogy két hétig látszólag semmi hatása nincs a lezárásoknak, az új fertőzöttek és a halálesetek száma ilyenkor is folyamatasosan emelkedik, mert "futja ki magát a vírus".

Ami viszont jó hír a tudós szerint, hogy "az internetnek megvan a kapacitása arra, hogy egy új életet kezdjünk online módon", képzeljük el ezt a mostani helyzetet 10 éve, amikor nem lett volt ennyi kommunikációs lehetőség - tette hozzá. Kitért arra is, hogy "a fertőzésben elhunytak aránya elhanyagolható lesz azokéhoz képest, akik a gazdasági és társadalmi hatások miatt nem fogják túlélni ezt a krízist."

Címkék:
biztosítás, koronavírus, koronavírus-járvány, barabási albert-lászló,