Nemcsak modern, hanem hagyományos szakmák is eltűnhetnek a járvány miatt

HelloVidék2020. április 10. 09:10

Magyarországon nagy hagyománya van a húsvéti tojásdíszítésnek, de vajon hogyan változtat ezen a koronavírus-járvány? Erről is kérdezte a tradíció avatott mestereit a HelloVidék.

Ez az én családi örökségem is. A nagymamám kékesdi származású volt, tőle tanultam, amikor óvodás voltam, azóta ápolom ezt a gyönyörű tradíciót

- mondja a pécsi Mosonyi Éva népi iparművész a HelloVidéknek. Először családi körben festettek, majd iskolába kerülve szembesült azzal, hogy a tojásírás művészetét nem ismeri és műveli mindenki. Osztálytársainak, később pedig pedagógusként tanítványainak, kollégáinak adta tovább a tudást, szakmailag pedig a zömmel baranyai kézműveseket tömörítő Kaptár Egyesületben fejlődött. Ma már 50 éve, hogy minden évben írja a tojást - igaz, nem csak húsvét előtt, ugyanis állandó elfoglaltságot jelent számára.

A tojásírás a tojásdíszítés egyik legrégibb, egyben legelterjedtebb formája: száz éve a Kárpát-medencében szinte minden család még ezzel a technikával, gicával, viasszal készítette a hímes tojásokat. A szokás a mai napig él.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
hrcentrum, húsvét, járvány, szakma, koronavírus,