Fellélegezhetnek a szőlészek-borászok: többek között őket is érinti a friss kormányrendelet

Pénzcentrum2020. április 10. 16:25

A kormány legutóbbi döntése értelmében a koronavírus világjárvány okozta nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében kiterjesztette a járulékmentességet a szőlő-bor ágazat szereplőire is. Az erről szóló rendelet pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben.

A rendelet értelmében turizmus és a vendéglátás kényszerű szüneteltetése miatt leginkább bajban lévő ágazatokban a díszkertészeknél, a bor- és szőlőtermelőknél, a pálinka-előállítóknál, a kisüzemi sörfőzdéknél és a vadgazdálkodási szolgáltatóknál csökkennek a munkáltatói járulékterhek.

Az új rendelet tehát kiterjesztette a járulékfizetési mentességet a szőlőbor termelőkre és szőlőtermelőkre is. Ennek értelmében a szőlőbor termelési és szőlőtermesztési ágazatokban tevékenykedő foglalkoztató a 2020. március, április, május és június hónapokra mentesül a szociális hozzájárulás adó, a szakképzési hozzájárulás megfizetése alól.

A rehabilitációs hozzájárulás fizetésre kötelezett foglalkoztató esetében a rehabilitációs hozzájárulás mértéke a munkatörvénykönyvben meghatározott hozzájárulás mértékének kétharmada. A foglalkoztatónál munkaviszonyban foglalkoztatott természetes személy, egyéni vállalkozó és társas vállalkozó esetében úgy kell teljesíteni, hogy a járulékalapot képező jövedelem után kizárólag a 4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot, de legfeljebb 7710 forint összeget kell megfizetni.

A gazdaságvédelmi akcióterv részeként megjelenő, az első, az agrárium számára célzott segítséget jelentő intézkedéscsomagról Nagy István elmondta továbbá, hogy

a legkisebb mezőgazdasági termelők számára is segítséget jelenthet az Agrár Széchenyi Folyószámla Hitel ingyenessé tétele és a keret megduplázása.
Címkék:
bor, kormány, járulék, koronavírus, szőlő, termelés, rendelet, borász, vállalkozó, rehabilitációs hozzájárulás, szakképzési hozzájárulás mértéke,