Ebbe tedd a pénzed, ha keresni akarsz a koronavírus-válságon

Pénzcentrum2020. április 4. 12:02

Minden idők leggyorsabb 30 százalékos tőzsdei zuhanásán vagyunk túl, és még nem tudni, lesznek-e további hullámmozgások, hol lesz a válsághelyzet alja. Így akár a klasszikus osztalékrészvények, mint a Johnson&Johnson, a Pepsi, a Texas Instruments, a 3M, vagy akár az Amazon, Google, Facebook, Misrosoft most nem rossz vételek a hosszú távon gondolkozók számára. Bence Balázzsal, a Portfolio Trader kereskedési vezetőjével beszélgettünk.

Pénzcentrum: Minden idők leggyorsabb 30 százalékos tőzsdei zuhanásán vagyunk túl. Mit gondolsz, vége a sokknak, vagy lehetnek még komoly meglepetések a részvénypiacokon?

Bence Balázs MBA: A piacok hullámmozgást végeznek, a minden idők leggyorsabb esése előtt minden idők leghosszabb emelkedése volt. Azt, hogy hol az alja, majd csak utólag lehet megmondani, ami pedig a korábbi csúcsok elérését illeti, az akár hosszú évekbe is telhet. mindazonáltal, ha valaki hosszú távra képes befektetni, tehát minimum 5 évre, akkor a mostani szintekben sok részvény esetében jó vételi lehetőséget is meglehet látni.

Mit gondolsz arról, hogy a megapánik mélypontján még a LVMH-csoportba vetett bizalom is elillant.

A pánik mélypontján rengetek kiváló részvény volt szétütve, az LVMH egy volt a sok közül, esése nem volt kiemelkedő. A luxusipari termékeket amúgy is a ciklikusság jellemzi, válságban tán még az Insta-celebek is kevesebb divattáskát vásárolnak.

Az ESG - vagyis az environmental, social és governance tényezőket előnybe helyező szemlélet - is nagy népszerűségnek örvend. Meglátásod szerint a jelenlegi válsághelyzet kedvez ennek a befektetői szemléletnek?

Az ESG befektetésekkel nagyon óvatos lennék. Ez egy jó 8 éves irányzat Amerikában, és most ért ide Magyarországra. Meglátásom szerint a befektetési szakma arra használja a termék mögötti nemes eszméket, hogy jellemzően középszerű, de kiugró teljesítményt csak ritka esetben nyújtó befektetési alapokat toljanak le az ügyfelek torkán, a normál adjak akár többszörösét elkérve az ügyféltől. Magyarországon vélhetően az irtózatosan drága, akár éves 1,5%-os alapkezelői díjat elszámoló aktívan kezelt alapok lesznek majd a pénzügyi marketingesek kereszttüzében. Ettől eggyel szofisztikáltabb megoldás, ha valaki ESG indexkövető ETF-et vesz, amelyek éves költsége csak 0,3-0,4%. Ezzel szemben egy normál, mondjuk S&P500 indexkövető ETF éves díja 0,07%. Hát én biztos, hogy az utóbbit venném, az ESG elveket a piac magától végrehajtja, a kevésbé zöld cégek árfolyama jobban esik, vagy kevésbé emelkedik, így súlyuk csökken z indexekben amúgy is. Az kétségtelen, tehát hogy az ESG elvek meghatározzák majd a tőke útját, dohányipar, olajipar sok jóra nem számíthat. Persze a cégek sem restek, igyekszik mindenki magát a legzöldebb színekben feltüntetni, napelem a tetőre, fát ültet a CEO a kamerák előtt, miközben Ázsiában embertelen körülmények között szerelik össze mondjuk az adott terméket.

A forint nemhogy gyengélkedik, lassan a Mariana-árok mélyén van az árfolyam. Meddig mehet ez így tovább; meglátásod szerint szükség lehet komolyabb szabályozói beavatkozásra?

A feltörekvő piaci devizákat mindig ütik, amikor válság van, ilyenkor az amerikai dollár, mint menedék deviza felé megy a tőke. Most politikai okokból is gyengül a forint, az időkorlát nélküli felhatalmazási törvény sok külföldi elemző szemében kicsit Törökország irányába tereli Magyarországot. Az Erdogan rendszernek pedig más az árazása, mint egy parlamenti demokráciának, az erdogani az alacsonyabb.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Amikor pánikszerű zuhanás van a tőzsdéken, rendre felmerül, hogy a shortosok manipulálták a piacot, ők nyomták le az árakat. Mit gondolsz erről a jelenlegi helyzetben?

A tőzsdére, vagy azon belül a shortosokra mérgesnek lenni az áresés miatt, az olyan, mintha a hőmérőre lenne valaki mérges, mert láza van. Van egy ok, és egy okozat. A tőzsde egy barométer, azt mutatja, mik a várakozások a gazdaság, a vállalatok jövőjével kapcsolatban.

Minden válság idején megfigyelhető, hogy a legjobb vételi pontok arra az időszakra esnek, amikor mindenki fejvesztve viselkedik, és a félelem a tetőpontján van. Szerinted már elérkezett ez az időpont, vagy érdemes még kivárni?

Már volt ilyen pont, amikor világvégét vártak sokan, azóta emelkedtünk is vagy 15%-ot. Hogy hol az alja, azt nem tudom, de ha lesz még pánikeladásos rész, akkor ismét kiváló vételi lehetőségek alakulnak ki szerintem. Akár a klasszikus osztalékrészvények, mint a Johnson&Johnson, a Pepsi, a Texas Instruments, a 3M, vagy akár az Amazon, Google, Facebook, Misrosoft nem rossz vételek a hosszú távon gondolkozók számára.

Címkék:
befektetés, megtakarítás, tőzsde, koronavírus, etf, esg, tőzsdei elemzés, koronavírus-válság, shortolás, olajipar, amazon részvény,