9 és 12 között csak lézengnek a boltokban: két óra is elég lenne a 65 felettieknek?

Pénzcentrum/InfoRádió2020. április 3. 20:30

A kereskedelmi dolgozók szakszervezeti vezetője szerint túl sok a 9 és 12 óra közötti három óra, ekkor ugyanis lézengenek a boltokban. 

Erre a kereskedelmi egységeknek gyakran hosszabbított nyitvatartással kell válaszolniuk, hogy a forgalmuk meglegyen. Megfontalandónak nevezte a 65 év felettiek vásárlási lehetőségének kisebb átalakítását a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke. Bubenkó Csaba az InfoRádióban azt mondta, hogy a munkáltatóknak kell felmérniük a vásárlói igényeket.

"Mi azt látjuk munkavállalói oldalról, hogy 9 és 12 óra között vásárlói nyomás nem nehezedik a munkavállalókra, de ez nem jelenti azt, hogy ebben az időben nincs munka, hisz ilyenkor van például az árufeltöltés. 12 óra után pedig előfordul az, hogy egyszerre többen mennek vásárolni" - fogalmazott Bubenkó Csaba. Szerinte lehetne még azon gondolkodni, hogy mennyi az az időintervallum, ami elég az idősek kiszolgálására; a 3 órás időablak akár 2 órásra is csökkenthető.

A megváltozott forgalmi viszonyok között szerinte megszületett annak a veszélye, hogy a boltok meghosszabbítják a nyitvatartásukat (lévén a 9-12 óra közti idősávban kevés a vásárló és kiesik a bevétel), így viszont egyes helyeken 15 órás munkaidők is keletkezhetnek, ami munkavállalói oldalról nem jó.

Címkék:
vásárlás, járvány, koronavírus, korlátozás,