Megszólalt az Operatív Törzs: ezt minden allergiásnak tudnia kell!

Pénzcentrum2020. április 2. 12:01

Megvolt az Operatív Törzs napi bejelentése. A Pénzcentrum élőben tudósított a tájékozatóról. Ezek voltak a legfontosabb hatósági bejelentések április 2-án.

Minden krónikus betegség plusz kockázat

Lakatos Tibor elmondta: a kórházak rendelkeznek egyheti tartalékkészletekkel és az ellátásuk folyamatos. Hozzátette: a védelmi bizottságok alapvető feladata a koordinációs tevékenység, a különböző szervezetek tevékenységét fogják össze. Müller Cecília elmondta: az összes krónikus betegség növeli a koronavírus veszélyességét, kortól függetlenül.

A gócpontokon további szigorítások jöhetnek

Lakatos Tibor elmondta: van jelentősége a járvány területi megoszlásának, hiszen vannak olyan speciális intézkedések, melyekkel lokálisan is lehet fékezni a járvány terjedését. Úgy véli, a hazai intézkedések nem túlzók nemzetközi összehasonlításban. Nehezen tudják elképzelni viszont, hogy enyhítenek ezeken a szabályokon, egy-egy gócpontban viszont szigoríthatnak az intézkedéseken.

Az asztmás, allergiás emberek fokozottan veszélyeztetettek

Müller Cecília elmondta: gyógyulás szempontjából a klinikai állapotot veszik figyelembe a fertőzötteknél, viszont 14 napos házikarantént kapnak azok, akiket gyógyultnak minősítenek. A harmadik tesztvizsgálat általában már bizonyítja a negativitást. Hozzátette:

Sajnos az allergiával és asztmával küzdő betegek is fokozott veszélynek vannak kitéve.

Az utcai maszk viselése egy saját választás, ha valaki beteg, akkor maradjon otthon, ez a legfőbb dolog, amit megtehet, hiszen akkor nem fertőzi meg az egészséges társait. Ha mégis ki kell mennie az utcára, akkor feltétlen viseljen maszkot. Ha egészségesen valaki nagyobb biztonságban érzi magát a maszk miatt, akkor tegye ezt úgy, hogy ne érintse az orrát, száját, arcát.

Nincs a büntetés végrehajtási intézményekben fertőzött

Lakatos Tibor elmondta: a büntetésvégrehajtási intézményekben lévőket úgy védik, hogy újraszabályozták az intézmények elhagyását, illetve rendelkeznek saját egészségügyi ellátórendszerekkel, eddig nem történt fertőzés BV-intézményekben.

Megdrágultak az alapanyagok, ezért olyan drágák egyes eszközök

Lakatos Tibor elmondta: a világpiacon felmentek az árak, nemcsak a késztermékek, hanem az alapanyagok esetén is. Ha egy drágább termékkel találkozunk a gyógyszertárakban, ez nem feltétlen a gyógyszertárak árazásával magyarázható, hiszen ők is drágábban szerzik be sokszor ezeket az eszközöket. A fogyasztóvédelmi ellenőrzések folyamatosak.

Egyre több egészségügyi eszközt gyártanak majd itthon

A hazai védőeszközök gyártásának növelését is tervezzük, sőt, ez jelenleg is folyamatban van - mondta Lakatos Tibor. A Büntetésvégrehajtás intézményei szájmaszkokat is gyártanak, ezen kívül új gépeket állítanak be ezek gyártására, majd hamarosan többszörös felhasználhatóságú maszkokat is gyártanak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A genetikán is múlik, elkapjuk-e a vírust

Müller Cecília elmondta: befolyásolja az immunrendszerünk sérülékenységét a genetikai állományunk, de konkrétumokat még nem tudni, hogy milyen korrelációban áll ez a koronavírussal. Jelenleg ezt a kérdést számos kutató vizsgálja a világon. A tisztifőorvos elmondta: a vírus örökitőanyagán alapuló vizsgálat a legpontosabb, ezt a vizsgálatot a WHO ajánlása alapján úgy végzik, hogy egy vizsgálat után még egy megerősítő vizsgálatot végeznek.

Ezek most a hatósági számok

Lakatos Tibor ezredes, a törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, hogy a hatóság

  • több mint 10 ezer hatósági házikarantént rendelt el,
  • 78 417 ellenőrzést hajtottak végre,
  • 418 esetben állapítottak meg szabálytalanságot,
  • 36 fő kapott figyelmeztetést,
  • 211 helyszíni bírság keletkezett,
  • 341 főt jelentettek fel,
  • vállalatokkal szemben 39 figyelmeztetés, 25 helyszíni bírság, 61 esetben szabálysértési feljelentés született.
  • 32 esetben indítottak rémhírterjesztés miatt eljárást,
  • 22 közveszély-okozás miatt,
  • 29 esetben csalás miatt.
  • Vannak visszatérő szabályszegők, akikkel szemben több büntetést is alkalmaztak.

Néhány jó tanács a munkába járóknak

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról tájékoztatott az adatok ismertetése mellett, hogy egyértelműen növekszik a fertőzöttek száma az egész ország területén, ez minden megyére és akár minden településre is igaz. A vírus az egész ország területén jelen van, nem mindig igazolható a fertőződés útja. A tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy fontos, hogy az emberek ne vagy csak minimális szinten találkozzanak egymással és csak akkor hagyják el otthonukat, ha feltétlenül szükséges. Egy ilyen szükséglet többek közt a munkába járás is.

A munkába járók részére az alábbi tanácsokat adta:

  • akinek van autója, lehetőleg azzal járjon,
  • az utasok a hátsó ülésen utazzanak,
  • keresse meg a lehető legrövidebb utat, a jelentősen csökkent forgalom miatt most gyorsan el lehet jutni a munkába és haza,
  • célszerű rendszeresen áttörölni a gépjárművön fertőtlenítővel minden olyan felületet, melyet megérintünk. Ilyen a kilincs, a rádió, a kormánykerék, stb.
  • Hazaérkezés és munkába érés után azonnal mossunk kezet szappannal és lehetőség szerint fertőtlenítő géllel is.
  • Egészséges és praktikus dolog munkába járni kerékpárral.
  • Ha nincsenek ilyen járművek és tömegközlekedéssel kell járnunk, töltsünk el minél rövidebb időt a várakozással, célszerű egy applikáción feltérképezni, mikor indul egy járat és csak közvetlenül akkor kimenni a megállóba, mielőtt indul a járat.
  • A tömegközlekedési eszközökön úgy foglaljunk helyet, hogy 1,5 méter távolság meglegyen.
  • A kapaszkodókat lehetőség szerint papír zsebkendővel fogjuk meg, ezt azonnal dobjuk ki, amint leszálltunk.
  • A munkahelyi számítógépeket, telefonokat, tableteket is érdemes lehet minden nap többször is letisztítani, egy fertőtlenítő kendővel áttörölni.
  • A villanykapcsolókat, liftnyomógombokat, kilincseket, minden olyan felületet, melyet sokan érintünk, célszerű rendszeresen tisztítani és fertőtleníteni.
  • Számos munkahelyen találhatók automata kézfertőtlenítők, ezeket használjuk zárt térbe történő belépéskor

Címkék:
koronavírus, koronavírus-járvány, operatív törzs, koronavírus-világjárvány,