Beindult az MNB: első körben 655 milliárdot öntöttek a forint mentőövébe

Pénzcentrum2020. április 2. 16:04

A Magyar Nemzeti Bank a tegnapi napon egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött. Ennek első körében, a mai napon a bankok 655 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatokat.

A Magyar Nemzeti Bank április 1-én jelentette be, hogy az elmúlt hetek likviditási folyamatai és a likviditás bankok közötti egyenlőtlen eloszlása miatt, egyhetes betéti eszközének rendszeres meghirdetéséről döntött. Az eszközt mindaddig aktívan használja és meghirdeti, amíg azt a likviditási folyamatok indokolttá teszik.

A jegybank mai egyhetes betéti tenderén a bankok 655 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB az összes benyújtott ajánlatot elfogadta. Az egyhetes betéti tenderen 17 bank vett részt.

Az egyhetes betéti eszköz fix kamatozású és az O/N betéti eszköz -5 bázispontos kamatával szemben 0,9 százalékos alapkamatot fizet. Az eszközt a jegybanki monetáris politikai partnerkör tagjai vehetik igénybe.

A betéti tendert a jegybank rendszeresen, minden héten csütörtökön meg fogja hirdetni, az elszámolás a tender napján történik.

Címkék:
mnb, betét, bank, koronavírus, bubor, kamatláb, korona-válság,