Undorító mocsokszörnyet húztak ki a csatornából: borzasztó hanyagok a magyarok + FOTÓ

Pénzcentrum2020. március 25. 17:50

A Magyar Víziközmű Szövetség kéri a lakosság közreműködését abban, hogy a jelenlegi helyzetben is viselkedjenek környezettudatosan, figyeljenek arra, hogy az otthoni csatornahasználat során is tanusítsanak fegyelmet és tudatosságot. Ma Magyarországon - nagyon felelős viselkedést tanusítva - napról napra több honfitársunk marad otthon - dolgozik, vagy éppen tanul gyermekével. Ez a megváltozott élethelyzet azonban több odafigyelést is igényel - minden szintéren; így van ez a wc-, valamint a szennyvízrendszer használatával is - közölte a szövetség.

Ahogyan arról sokat lehet hallani, a víziközmű szolgáltatók - mivel a ivóvízhálózat kiemelt jelentőségű infrasturktúrának minősül - a közegészségügyben kulcsszerepet töltenek be a jelenlegi helyzetben. Mindannyian meghozták és bevezették a veszélyhelyzetre vonatkozó intézkedési terveiket.

Kérik a lakosságot, hogy tartsák be az alábbi fontos lépéseket a mosdó-, illetve csatornahasználat során:

  • Tilos a szennyvízcsatornába konyhai maradékot, nedves törlőkendőt, pelenkát, egészségügyi betétet, tampont, oldószereket, ruhákat és gyógyszereket, gyógyszeripari készítményeket, benzint, vegyi anyagot, robbanásveszélyes folyadékot valamint építési törmeléket, juttatni!
  • Kérjük fokozottan figyeljenek arra, hogy a nedves törlőkendők, a csomagolásokon lévő tájékoztatóval ellentétben nem bomlanak le kellő gyorsasággal a csatornahálózatban és ezért ott - bármennyire is hihetetlen - a dugulások kb. 75 %-ért felelősek. Amennyiben ezt számszerűsíteni szeretnénk, ezek a hibaelhárítások éves szinten közel 2, 85 milliárd forint többletköltséget okoznak az ágazatnak.
  • Fontos megjegyezni, hogy egy nagyobb dugulás nem "csak" plusz munkát jelent a szennyvíztisztító telepen dolgozó munkatársaknak, de rosszabb esetben fizikai valójában a háztartásokban is megjelenhet a probléma: először csak a wc-t nem lehet lehúzni, aztán ha ez fokozódik, elindulhat visszafelé annak tartalma is!

Szemléltetésképp ezt a gyomorforgató "szörnyet" is kiposztolták, amit valamelyik csatornából szedtek ki:

Loading...

Tudatos odafigyeléssel nemcsak a helyi dugulásokat lehet megelőzni, de a csatornahálózat állapotáért, a szennyvíztisztító telepek megfelelő működéséért is sokat lehet tenni! És erre a jelenlegi helyzetben kiemelten szükség van!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ivóvízbázisok többsége védett, amelyekből egy esetleges járvány során is folyamatosan biztosítani tudja minden szolgáltató a jó minőségű ivóvízzel való biztonságos ellátást

- húzták alá.

Címkék:
otthon, csatorna, koronavírus, undorító, koronavírus-járvány, robbanásveszély,