A koronavírus miatt a munkaadók felfüggesztenék a munkáltatói kártérítési felelősséget

Pénzcentrum2020. március 25. 12:05

Ötpontos javaslatcsomaggal rukkolt elő Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége. Felhívják a figyelmet, hogy a szövetség gyűjti és összegzi közel ötven ágazati tagszövetségének javaslatait és folyamatosan eljuttatja kormányzathoz,a kormányzat által létrehozott akciócsoportokhoz.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szerint a jelenlegi, súlyos válsághelyzet megköveteli az egész társadalom széleskörű és fegyelmezett összefogását. Mint azt javaslatcsomagjukban írják, átláthatóan meg kell különböztetni az állampolgárok (akár mint munkavállalók), a vállalkozások, mint jogi személyek és a munkahelyek, mint a jövőbeni piaci igények kielégítésére alkalmas potenciálok megsegítésének módozatait és az ezt szolgáló forrásokat.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége 5 pontos javaslatcsomagja:

"1. Egyetértünk a kormányzat a napokban a leginkább válságsújtottaágazati szereplők támogatására meghozott rugalmasés gyors döntéseivel. Ugyanakkor további gyors intézkedéseket várunk, melyek közül néhány már adja magát, mivel számos más ágazat, melyszintén teljesen ellehetetlenült,kimaradta törvény felsorolásábólés ez a sor sajnos napról-napra bővülhet.

2. A kialakult helyzetben egyik legfontosabb teendőnek tekintjük a foglalkoztatás lehetséges mértékű fenntartását, a munkahelyek minél nagyobb számban való megtartását, azaz a vállalkozások életbenmaradásának segítését.Ehhez elengedhetetlenbizonyos további munkaügyi szabályok időleges módosítása,segítveezzel akárok enyhítése és a jövőbeni újrakezdéshez szükséges kapacitások megőrzése érdekében szükséges,rugalmas munkaadói intézkedések megtételét, helyi egyeztetések nélkül is, átmeneti jelleggellehetővé kell tenni:

  • a munkaköri leírástól való eltérést;
  • az otthoni munkavégzés esetén a munkáltatói kártérítési felelősség felfüggesztését;
  • a csoportos létszámcsökkentésiszabályok felfüggesztését;
  • a szabadságkiadás 15 napos közlési határidejének felfüggesztését;
  • a következő évekre vonatkozó fizetett szabadságok egy részének kiadásátés ezek elszámolásának szabályozását;
  • a túlmunka, apihenőidő, az ügyelet, a készenlét és a munkaidőbeosztásszabályainak enyhítését.

A vállalkozásokés a munkavállalókterheinek csökkentése érdekében általános járulék-elengedésszükséges azon munkavállalók esetében, akik a munkavégzési kötelezettség alól mentesülnek, de munkaviszonyban maradnak és bért kapnak.

3. Javasoljuk, hogy az állam és az önkormányzatok, mint megrendelők legyenek nyitottak az esetenként szükségessé váló szerződés-módosításra, elsősorban a teljesítési határidők esetében.Ugyanezen megrendelői kör szenteljen nagyobb figyelmet a vállalkozások felé fennálló tartozásaikés a támogatásokkifizetésénekidőbeli pénzügyi teljesítésére. Az állam és az önkormányzati szervek átmenetileg (a szerződés vonatkozó részétől függetlenül) vállalják, hogy a kifizetéseket pl. 5 munkanapon belül teljesítik,hozzájárulva ezzel a vállalkozások likviditási helyzetének javításához.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

4. Kiemelt figyelmet kell szentelni a gazdasági folyamatokban meglévő szolgáltatásokműködésének fenntartására,elkerülendő a "dominó effektusok" kialakulását(pl. bankrendszer; hitelbiztosítás;fuvarozás.) A gazdaság szinte valamennyi ágazatában kulcsfontossággal bírnaka logisztikai láncok. Kiemeltenfontosa szállítmányozás helyzetének stabilizálása, ezen belül is:

  • az uniós országokkal koordinált intézkedések a határátkelés gyorsítására;
  • országon belüli korlátozások felfüggesztése;
  • településeken belüli korlátozások, behajtási tilalmak felfüggesztése.

5. Átmeneti szabályokkal elejét kell venni bármely gazdasági szereplő (cégmérettől, iparágtól, nemzetiségtől, tulajdonosi szerkezettől függetlenül) a helyzetből fakadó visszaélésénekmind a vevőkfelé (pl. árazás;indokolatlan, érdekalapú nem teljesítés), mind a beszállítók felé(pl. átvétel indokolatlan megtagadása;vis maior helyzetek el nem ismerése)és ha mégis ilyen történne, szigorúan szankcionálni kell.Ugyanígy kell tenni a munkaadó-munkavállaló viszonyban történő etikátlan és/vagy jogszerűtlen lépések esetén.

Címkék:
vállalkozás, gyár, koronavírus, munkaadók, koronavírus-járvány, munkaadói járulék, munkaadók és gyáriparosok országos szövetsége,