Súlyosbodik a helyzet Olaszországban: sorra zárnak az autógyárak is, az EU tudósai összefognak

MTI2020. március 17. 20:55

Az utóbbi huszonnégy órában 345-tel 2503-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság kedd esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma az eddigi legmagasabb létszámmal, több mint kétezerkilencszázzal 31 506-ra nőtt.

Angelo Borrelli, a polgári védelmi hatóság vezetője hangsúlyozta, hogy a halottak napi száma továbbra sem csökkent. Az új fertőzöttek száma pedig egy nap alatt 2989-re nőtt, a hétfőn tapasztalt enyhe csökkenés után. Ez az eddigi legmagasabb napi emelkedési arány Olaszországban az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) február utolsó hetében kezdődött ütemes növekedése óta.

A fertőzöttekből majdnem 15 ezret kórházban kezelnek, tíz százalékukat intenzív osztályon. A gyógyultak létszáma 2941-re nőtt.

Az országos adatokat a Lombardiában az utóbbi egy napban bekövetkezett emelkedés növelte: a tartományban 1971 új diagnosztizált fertőzöttel a betegek száma 16 220-ra emelkedett, a halottaké 1640-re. A lombardiai gócpontnak számít Bergamo kórházaiban nincs több hely az intenzív osztályokon. Itt a fegyveres erők alpesi dandárja tábori kórházat állít fel.

A Milánótól hatvan kilométerre található városban az utóbbi egy héten 385 személy halt meg. Nagy erőkkel folyik a milánói vásártér víruskórházzá való átalakítása. A munkát részben adományokból finanszírozzák: számos nagyvállalkozó, köztük Silvio Berlusconi volt kormányfő 10 millió eurót ajánlott fel. A polgári védelem 14 lélegeztetőgépet küldött a tartományba. Attilio Fontana lombardiai kormányzó úgy nyilatkozott, a hét második felében fordulatot várnak, és a betegszám emelkedési ütemének enyhe csökkenését remélik. A genovai egyetem járványszakértők és informatikusok alkotta kutatócsoportja bejelentése szerint a tetőzés Olaszországban március 23 és 25. között várható. Ezt követően is be kell tartani az óvintézkedéseket a fertőzés újraindulásának megakadályozására.

Angelo Borrelli kijelentése szerint a jövő hét adatai alapján tudnak majd pontosabb előrejelzéssel szolgálni. A polgári védelmi hatóság tájékoztatóján elhangzott, hogy jelenleg Lombardiára összpontosul a figyelem, de ezzel egy időben minden eszközzel azon dolgoznak, hogy a fertőzés ne terjedjen át a délolasz régiókra. Borrelli hangoztatta, hogy a jelenlegi adatok az utóbbi hetekben bevezetett szigorú óvintézkedések előtti időszak "eredményei".

A Lombardiával szomszédos Piemonte tartomány úgynevezett első számú betege meggyógyult, majd ismét megbetegedett. Rómában a fertőző betegségekre szakosodott Spallanzani kórház mellett további három kórházat alakítottak át víruskórházzá. Szicíliával és Szardínia szigetével leállították a repülő és hajó-összeköttetést az utazáskorlátozó rendelkezések ellenére folyamatosan érkezők megállítására.

A vírushelyzet miatt a római kormány a 18 hónapnál rövidebb időre ítélt rabok házi őrizetbe való áthelyezését mérlegeli elektronikus karpereces ellenőrzéssel, ezt azonban a Matteo Salvini vezette jobboldal ellenzi.

Meghosszabbítják az adategyeztetést a mobilszolgáltatók

A koronavírus-járványra tekintettel meghosszabbítják a kötelező adategyeztetés határidejét a magyarországi mobilszolgáltatók. A hatályos jogszabályi előírások értelmében a Domino SIM-kártyás ügyfeleknek évenként kell egyeztetniük adataikat a szolgáltatóval, ám a koronavírus-járványra tekintettel a szolgáltatók meghosszabbítják az erre rendelkezésre álló időt, a Magyar Telekom az új határidőről az érintett ügyfeleket SMS-ben tájékoztatja. A szolgáltató azt kéri, hogy a saját és mások egészségének védelmében az ügyfelek ne keressék fel személyesen az üzleteket: amennyiben mégis szeretnék az adategyeztetést most elvégezni, egyszerűen és gyorsan megtehetik a www.telekom.hu/adategyeztetes oldalon.

A Telenor azt közölte, hogy 30 nappal hosszabbítja meg a feltöltőkártyások adategyeztetési határidejét.

A Vodafone a veszélyhelyzet végéig függesztette fel a kötelező adategyeztetést. Hangsúlyozták: egyik ügyfelüket sem fogja az adategyeztetés elmulasztása hátrányosan érinteni, és senkinek nem fogja a Vodafone Magyarország emiatt kikapcsolni az igénybe vett szolgáltatást.

A Volkswagen-csoport leállítja európai gyárai többségét, a Ford kényszerszabadságra küldi főbb európai gyárainak dolgozóit

A koronavírus-járvány miatt felfüggeszti a termelést európai üzemeinek többségében a német Volkswagen-csoport, a világ legnagyobb autógyártó társasága - jelentették kedden német hírportálok Herbert Diess vezérigazgatóra hivatkozva. Ugyancsak a termelés felfüggesztéséről tett bejelentést a Mercedes-Benz márka tulajdonosa, a Daimler. A Volkswagen-csoport vezetője wolfsburgi tájékoztatóján elmondta, hogy két-három hétre felfüggesztik a termelést a legtöbb németországi és európai üzemben.

A spanyolországi, portugáliai, olaszországi és szlovákiai üzemek már a héten leállnak

- tette hozzá Herbert Diess. Kiemelte, hogy az új típusú koronavírus terjedése miatt egyre csökken a kereslet, és bizonytalan a gyártáshoz szükséges termékek, alkatrészek ellátása. A sajtójelentések szerint az üzemi tanács egy levélben arról tájékoztatta a munkavállalókat, hogy a pénteki műszakzárással áll le a termelés a legtöbb üzemben Németországban és Európa más országaiban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A beszámolók szerint a napokban több üzem dolgozói között regisztráltak fertőzötteket, és megszigorították a higiéniai, járványvédelmi előírásokat. A wolfsburgi tájékoztatón Frank Witter pénzügyi igazgató kiemelte: nem tudni, hogy a járvány milyen súlyosan és milyen hosszan hátráltatja a vállalatcsoportot, ezért szinte lehetetlen előrejelzést adni a pénzügyi hatásokról. 

A csoporthoz a névadó Volkswagen mellett az Audi, a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini, a Porsche, a Seat és a Skoda autómárka, valamint a Ducati sportmotorkerékpár tartozik, és saját márkájú haszonjárművei mellett a Scania és a MAN tehergépjárműveket is a Volkswagen gyártja.

Az amerikai Ford járműgyártó kényszerszabadságra küldi alkalmazottait csütörtöktől európai fontosabb gyáraiból, így a dél-romániai craiovai üzeméből is a koronavírus-járvány miatt - közölte kedden a gyártó. A Ford közleménye szerint a működés ideiglenes felfüggesztése várhatóan pár hétig tart. Az intézkedést azzal indokolták, hogy a forgalmazók az eladások csökkentésére számítanak, a beszállítókkal való munkát pedig megnehezítik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások. 

A romániai gyár dolgozói a kényszerszabadság idejére megkapják alapbérük 78 százalékát, illetve a törvény által ilyen helyzetekre előírt egyéb juttatásokat. A Ford Romániának 6 ezer dolgozója van, a dél-romániai craiovai gyárban az Ecosport és a Puma modelleket gyártják. A közlemény szerint a szakszervizek, ahol a helyi szabályozás ezt megengedi, elvégzik a fő karbantartási munkákat.

Bár létesítményeink működését a koronavírus eddig szerencsére korlátozottan befolyásolta, a járvány mégis példátlan hatással van alkalmazottainkra, márkakereskedőinkre, beszállítóinkra és vásárlóinkra, illetve az egész európai társadalomra

- nyilatkozta Stuart Rowley, a Ford Európa elnöke. A németországi Kölnben és Saarlouisban, illetve a romániai Craiovában március 19-től, csütörtöktől áll le ideiglenesen a termelés. A Ford spanyolországi valenciai összeszerelő üzeme és motorgyára már március 16-tól, hétfőtől ideiglenesen felfüggesztette a termelést, miután három dolgozónál koronavírus-fertőzést állapítottak meg az elmúlt hétvégén. Az üzemekben csupán a legfontosabb munkákat - például a karbantartást és a biztonsági felügyeletet - végzik el - írták.

A Ford mintegy 199 000 embert foglalkoztat világszerte. A saját tulajdonú vállalatokban körülbelül 53 000 alkalmazottat, a közös vállalkozásokkal együtt pedig mintegy 67 000 embert foglalkoztató Ford Európa felel a Ford márkához tartozó autók gyártásáért, értékesítéséért és karbantartásáért Európa 50 piacán.

Az EU szakértői csoportot hoz létre a járvány elleni intézkedések összehangolása érdekében

Az Európai Bizottság tudományos szakértőkből álló csoportot hozott létre az új típusú koronavírus-járvány megfékezésére irányuló intézkedések összehangolása érdekében - közölte az uniós bizottság kedden. A koronavírus okozta megbetegedéssel foglalkozó tanácsadó testületet az uniós tagállamok epidemiológusaiból és virológusaiból áll. Feladata tudományos alapú, összehangolt, uniós iránymutatások és kockázatkezelési intézkedések előkészítése lesz. 

A járvány különböző szakaszaiban intézkedéseket ajánlanak az összes tagállam számára. Azonosítja a tagállami hiányosságokat és következetlenségeket, valamint ajánlásokat fogalmaz meg az egészségügyi ellátás, a polgári védelem, vagy akár a klinikai kezelés összehangolására a gyógyítás hatékonyságának javítása érdekében. Ezek mellett szakpolitikai intézkedésekre tesz majd javaslatot a járványt követő időkre vonatkozóan, valamint a betegség hosszú távú következményeinek kezelésére és enyhítésére.

A szakértői csoport elnöki tisztét Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tölti be, helyettese Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos lesz. A testület hat tagállam hét szakértőjéből áll majd. Megfigyelőként a munkában részt vesznek az európai járványügyi központ (ECDC), az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), valamint az Európai Bizottság Veszélyhelyzet-reagálási Központjának (ERCC) szakemberei. A csoport hetente legalább kétszer videokonferencia keretében tanácskozik. Első hivatalos ülését március 18-án, szerdán tartja. A koronavírus-járvány elleni küzdelemre adott válaszaival kapcsolatos ajánlásai az Európai Bizottság online felületein lesz elérhető.

Címkék:
utazás, hírek, olaszország, eu, koronavírus, volkswagen, autógyártás, ford, áthelyezés, bugatti, telenor magyarország,