Koronavírus: legalább júniusig húzódhat a járvány, az olimpiai lángot nézők nélkül gyújtják meg

MTI2020. március 9. 14:10

Legalább júniusig tarthat az új típusú koronavírus-járvány terjedése világszerte Kína vezető légzőszervi betegségekkel foglalkozó szakértője szerint. Vírusellenőrzést vezetnek be az olasz-osztrák határon, és az Olimpiai Bizottság is úgy dönttöt, nézők nélkül rendezik meg csütörtökön a tokiói olimpia lánggyújtó ceremóniáját az ókori játékok helyszínén, Olümpiában. Hírösszefoglaló.

Csung Nan-san, aki a 2002-2003-as súlyos akut légzőszervi szindróma-járvány (SARS-) idején is kulcsszerepet játszott Kínában a vírus terjedése elleni küzdelemben, előrejelzése alapján azt tanácsolta a hatóságoknak, hogy erősítsék meg az egészségügyi ellenőrzéseket a határátkelőkön, és vezessenek be karantén-intézkedéseket a járvány sújtotta területekről beutazóknak.

A naponta közölt hivatalos adatok alapján Kínában a december óta dúló járvány az utóbbi hetekben folyamatosan mérséklődik, ám az országban továbbra is szigorú óvintézkedések vannak életben annak kiküszöbölésére, hogy a vírus terjedése esetleg újabb lendületet vegyen. A járvány által súlyosan érintett országokból a Pekingbe utazóknak például az érkezésüket követő 14 napon át karanténban kell maradniuk.

Hétfőn a kínai egészségügyi hatóságok 40 újabb fertőzöttről számoltak be az ország szárazföldi területéről, ami a legalacsonyabb napi adat volt január 20. óta, amikor a Nemzeti Egészségügyi Bizottság elkezdte őket közzétenni. Az új esetek közül ráadásul mindössze négyet jelentettek a közép-kínai Vuhanon, vagyis a járvány eredeti kiindulópontján kívülről, ez a négy fertőzött pedig mind Iránból érkezett az északnyugat-kínai Kanszu tartományba. A külföldről érkező vírusfertőzöttek száma ezzel 67-re nőtt Kínában, ahol Vuhanon kívül második napja nem jelentettek belföldi fertőzést.

Az ország szárazföldi részén az összes fertőzött száma 80 753-ra nőtt vasárnap éjfélig, míg a halálos áldozatoké elérte a 3119-et. A betegek közül eddig csaknem 59 ezren gyógyultak meg, és mintegy 19 ezren állnak jelenleg is kezelés alatt, közülük több mint 5 ezer páciens állapota súlyos.

A január 23. óta lezárt, 11 milliós Vuhan nemzetközi repülőterének egy kiszivárgott felhívás alapján március 12-éig fel kell készülnie a légi forgalom újraindítására. Az interneten keringő dokumentum, amelyet a vuhani Tianho repülőteret is működtető társaság bocsátott ki, azt ugyan nem tisztázza, hogy pontosan mikorra tervezik a légi forgalom újraindítását a városban, de a társaság március 17-ét jelölte ki a felkészültségi szint ellenőrzésének dátumaként, így elképzelhető, hogy már a jövő héten enyhítések várhatóak a Vuhanra vonatkozó közlekedési tilalmakban. A városban az enyhébb tünetekkel küzdő betegek elkülönítésére és kezelésére kialakított 14 átmeneti kórház közül vasárnapig 11-et bezártak, miután az ott kezelt, több mint 12 ezer páciens zöme már gyógyultan távozhatott.

Hétfőn immár negyedik napja nem jelentettek új fertőzöttet Hupej tartomány egyéb részeiről a tartományi székhelyen, Vuhanon kívülről. Hupejben ezért már három megye csökkentette alacsony szintűre a készültségi fokozatát, aminek folytán ezeken a területeken újraindíthatták a termelést, kinyithattak a piacok és a gyógyszertárak, az éttermeknek pedig engedélyezték, hogy ismét megkezdjék a tevékenységüket, bár egyelőre csak házhozszállítással vehetnek fel rendelést.

A kamatcsökkentés megoldás?

A jegybanki alapkamat csökkentésével és más monetáris ösztönzőkkel nem lehet helyreállítani a koronavírus-járvány korlátozására hozott intézkedések miatt bekövetkező gazdasági károkat - figyelmeztetett személyes blogján Jerzy Kropiwnicki, a lengyel jegybank monetáris tanácsának a tagja.

Az egyre súlyosabbá váló gazdasági problémáink valódi oka az együttműködési láncok szétzilálódásában keresendő

- mutatott rá Kropiwnicki, utalva ezzel az európai és amerikai autóipari, elektronikai és gyógyszeripari cégeket alkatrészekkel, félkész termékekkel és alapanyagokkal ellátó kínai üzemekben a termelés tömeges leállítására.

Fel nem foghatom, hogy a kamatok csökkentése, vagy bármilyen más módon a keresleti oldal forrásokhoz juttatása hogyan tudná megoldani ezt a problémát

- fogalmazott. Az egyetlen lehetséges megoldás az lenne, ha a jövőben csökkentenénk függőségünket a túlsúlyos beszállítói láncoktól - mondta, megjegyezve, hogy ez persze időigényes folyamat lenne és nem hozna azonnali enyhülést a problémákra.

A lengyel jegybank monetáris tanácsának egy másik tagja, Eryk Lon hétfőn közleményben jelezte, hogy a jegybank legfrissebb GDP-növekedési előrejelzése és a koronavírus-járvány várható gazdasági következményei egyaránt az alapkamat csökkentése mellett szólnak. Jerzy Zyzynski, a monetáris tanács tagja pedig jelezte, hogy a jegybank májusi kamatdöntő ülésén akár 50 bázispontos kamatcsökkentésre is sor kerülhet, amennyiben a GDP-növekedés jelentős lassulást mutat, az inflációs nyomás pedig gyengül.

Határellenőrzések

Koronavírusra tesztelik az olasz-osztrák határon átkelő utasokat - jelentette az osztrák sajtó. Az intézkedés kedden lép életbe. Az ellenőrzést az osztrák egészségügyi hivatalok munkatársai végzik majd, a rendőrség jelenlétében. Az autósokat és a vonatok utasait szúrópróbaszerűen ellenőrzik: megmérik az utasok lázát, majd előre kidolgozott, állandó kérdéseket tesznek fel nekik, egyebek mellett arra vonatkozóan, jártak-e a közelmúltban a fertőzéssel sújtott krízisterületek egyikén, és észleltek-e influenzaszerű tüneteket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A vizsgálatokat két csoport végzi majd az A13-as autópályánál, az országút mentén, a vonatokon, a Reschen-hágónál és a határ menti Sillian településnél.

Günther Platter tiroli tartományi vezető azt tanácsolta, hogy lehetőség szerint kerüljék el az észak-olaszországi válságterületeket. Sebastian Kurz osztrák kancellár vasárnap az ORF televízió egyik "műsorában leszögezte, hogy meg kell akadályozni a koronavírus gyors terjedését. "Minél nagyobb a fertőzések száma, annál nehezebb lesz nyomon követni az egyes eseteket" - tette hozzá. A kormányfő nem zárta ki, hogy további óvintézkedésekre is sor kerülhet, így például iskolák, óvodák időszakos bezárására, nagyobb rendezvények elhalasztására. 

A megfelelő időpontban, a megfelelő mértékben kell megtenni ezeket a lépéseket

- szögezte le. A koronavírus-járvány várható gazdasági következményeiről úgy vélekedett: "Ausztriában is érezni fogjuk a hatását". Ausztriában 112 személy esetében állapítottak meg koronavírus-fertőzést. Alsó-Ausztriában 36-an betegedtek meg, Bécsben 33-an, Stájerországban tízen, Tirolban és Felső-Ausztriában kilenc-kilenc megbetegedést tapasztaltak, Salzburgban hatan, Burgenlandban négyen, Vorarlbergben pedig ketten kapták meg a fertőzést, míg Karintiában egy esetet diagnosztizáltak. A koronavírustesztet 4734 emberen végezték el.

Hatalmas érvágás a járvány a sportnak

Nézők nélkül tartják a lánggyújtó ceremóniát, a Görög Olimpiai Bizottság hétfőn a koronavírus-járvány miatt hozta meg erre vonatkozó döntését, hangsúlyozva, hogy sem a szerdai főpróbán, sem a másnapi lánggyújtáson nem lehetnek ott az érdeklődők. A ceremónia általában több ezer - görög és külföldi - nézőt vonz.

Mindössze száz meghívott és akkreditált vendég lehet jelen a ceremónián

- közölték a szervezők. A Reuters brit hírügynökség úgy tudja, hogy Olümpia polgármestere levelet írt Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének, azt kérve, hogy halasszák el májusra a lánggyújtó ceremóniát.

Az, hogy mindössze néhányan lehetnek ott az ünnepségen, amelyet a félelem és az aggodalom leng körül, csökkenti az esemény nagyszerűségét és presztízsét

- írta Giorgosz Georgopuloszt, aki arra kérte a német sportvezetőt, fontolja meg a halasztás lehetőségét. Az olimpiai lángot hétnapos görögországi utat követően jövő csütörtökön Athénban veszik át az idei házigazda japánok. A tokiói megnyitó ünnepséget július 24-én rendezik.

Ázsiai selejtezőket halasztanak el

A Nemzetközi (FIFA) és az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) márciusi és júniusi világbajnoki selejtezők halasztásáról állapodott meg. A koronavírus-járvány terjedése miatt meghozott döntés a március 23. és 31., valamint a június 1. és 9. közötti összecsapásokat érinti.

A FIFA ugyanakkor hozzáteszi, hogy lehetőség van az eredeti időpontban lejátszani a mérkőzéseket, de csak abban az esetben, ha a két érintett szövetség erről megállapodik. További feltétel, hogy a lebonyolításhoz a nemzetközi és a kontinentális szövetségnek előzetesen hozzá kell járulnia. A halasztás egyéb vonatkozásairól a FIFA és az AFC tovább egyeztet.

Zártkapus lesz a PSG-Dortmund meccs is

A helyi rendőrség döntése szerint zárt kapuk mögött játsszák le szerdán a Paris Saint-Germain - Borussia Dortmund mérkőzést a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. A francia főváros rendőrségének hétfői bejelentése szerint a koronavírus-járvány miatt van szükség az intézkedésre, mely által a PSG-nek szurkolói nélkül kell ledolgoznia 2-1-es hátrányát a német gárda ellen. Az már a múlt héten eldőlt, hogy a keddi Valencia-Atalanta meccsre nem mehetnek be drukkerek, ahogy csütörtökön a Getafe-Internazionale Európa-liga-találkozóra sem.

Címkék:
utazás, olimpia, járvány, határ, hírek, összefoglaló, olaszország, koronavírus, görög válság, nemzetközi labdarúgó szövetség, vuhani piac, ceremónia,