Hiába szeretnék a szülők: három napnál több hiányzást nem igazolhatnak

Pénzcentrum2019. október 30. 10:15

A szülők a legtöbb iskolában félévente három nap hiányzást igazolhatnak a gyereküknek, és a kormány nem tervezi, hogy rendeletben szabja meg a szülők által igazolható iskolai hiányzások számát - számol be az Infostart.

Rengeteg bosszúságot okoz a magyar szülőknek, hogy minden esetben, amikor a gyermek beteg, még ha csak egy 3 napos nátháról van is szó, orvosi igazolást kell vinniük a nevelési, oktatási intézménybe, mert különben igazolatlan hiányzásként könyvelik el a távollétet.

Sok szülő szerint számos olyan betegség van, amivel orvoshoz sem kellene menni, ha nem lenne szükség igazolásra, hiszen a szülő is el tudja dönteni, hogy mi a baja a gyereknek és mehet-e iskolába.

Hétfőn Bencsik János az Országgyűlés elé vitte a témát. Mint mondta: ezt a kérdést az iskolák házirendje határozza meg, de a vonatkozó rendelet módosításával pozitív változást lehetne elérni. Azt kérdezte, tervezi-e kormány, hogy lazít az egynapos hiányzások igazolásának iskolai és óvodai gyakorlatán. A kormány azonban nem tartja indokoltnak, hogy a szülők háromnál több napot igazolhassanak a gyereküknek - derült ki Rétvári Bence válaszából. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta: ha a gyermek három napnál többet betegeskedik, akkor jobb, ha látja orvos.

Címkék:
biztosítás, otthon, gyerek, betegség, igazolás, szülő, bencsik jános,