Súlyosan bizalmatlan nép a magyar: ezt nem teszik zsebre az orvosok, bankárok

Pénzcentrum2019. szeptember 23. 17:22

Kiben bízunk a leginkább? Egy 23 ország részvételével készült tanulmány szerint a tudósok, orvosok és tanárok a legszavahihetőbbek. A legnehezebben pedig a reklámszakembereknek és a politikusoknak szavazunk bizalmat. A kutatásból az is kiderült, hogy a magyarok, Argentínával és Dél-Koreával karöltve szavaznak a legnehezebben bizalmat. Kína, India és Kanada ezzel szemben sokkal engedékenyebb a többi országnál, ami a bizalmat illeti. 

Egy átlagos nővel vagy férfival szemben 37 százalékban bizalommal vannak az emberek, egy rendőrben kicsit jobban (38 százalék), és bíróban kicsit kevésbé bíznak meg (32 százalék). A tévés hírolvasókat is csak 24 százalék tartja megbízhatónak, a papokat pedig még kevesebb, 21 százalék - olvasható az Ipsos MORI kutatásában.

Loading...

A magyar adatok nem térnek el nagy mértékben a 23 ország összesített adataitól, de az látszik, hogy általánosságban bizalmatlanabbak vagyunk minden szakmával szemben. A Magyarok szintén a tudósokat tartják a legmegbízhatóbbnak, de utánuk nem az orvosok, hanem a tanárok következnek, majd a fegyveres erők tagjai (pl. katonák). Csak őket követik a megbízhatósági rangsorban az orvosok. A sereghajtók között sincs nagy eltérés az átlaghoz képest: a magyarok egy hajszállal kevésbé bíznak meg a reklámszakemberekben, mint a politikusokban. A bankárok pedig éppen annyira nem megbízhatók szerintük, mint a miniszterek. 

Loading...

A tudósoknak leginkább az oroszok, argentinok, mexikóiak szavaznak bizalmat, legkevésbé a dél-afrikaiak, a dél-koreaiak, és a japánok. Az orvosokban a leginkább a spanyolok, ausztrálok, és az argentinok bíznak, legkevésbé pedig a japánokon és a dél-koreaiakon kívül mi, magyarok.

Az üzletemberekkel szemben szintén a magyarok az egyik legbizalmatlanabbak, nálunk csak Dél-Koráéban tartják őket kevésbé megbízhatónak. Az újságírókban sem bízunk meg túlságosan itthon: 13 százalék tartja őket szavahihetőnek, nálunk, pont mint a dél-koreaiaknál. Ennél csak a törökök és a japánok bíznak bennük kevésbé.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Loading...

Nem csoda, hogy világviszonylatban a magyarok állnak a legrosszabb helyen a Bizalom Indexet tekintve: ha a teljes képet nézzük, minden vizsgált szakmát tekintve arról, mennyien szavaztak bizalmat, illetve mennyien tartják őket megbízhatatlannak - és ezt a két számot kivonjuk egymásból, akkor arra az eredményre jutunk, hogy míg például Kína 546, Kanada 83, Svédország 78 pontot ér el, addig Oroszország -74-et, Spanyolország -154-et, Magyarország - 316 pontot.

Címkék:
orvos, szakma, tanár, politikus, foglalkozás, újságíró, bizalom, rendőr,