Gyorsabb gyógyulás kevesebb kiadással: ez is lehetséges ma a magyar egészségügyben

24.hu2019. május 2. 09:02

Jelentősen nőtt az egynapos sebészettel ellátott betegek száma Magyarországon: néhány év alatt megduplázódott az ilyen beavatkozások száma, pedig 2010 előtt még sokkal ritkább volt ez az ellátási forma. A fejlődés kedvez a magyar egészségügyi rendszernek és a betegeknek egyaránt.

Az egynapos sebészeti ellátás esetén a beteg a beavatkozást követő 24 órán belül elhagyja a kórházat és otthon gyógyul. Az Orvosi Hetilapban megjelent kutatás rámutat, hogy a sokat bírált állami egészségügyben legalább ezen a területen kiemelkedő a fejlődés - írja a 24.hu. 2010 és 2015 között az egynapos formában ellátott esetek száma évi 130 995-ről 251 328-ra emelkedett, derül ki a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budaörsi Egészségügyi Központ tanulmányából.

A legnagyobb növekedés 2010 és 2011 között történt: egy év alatt 50 ezerrel többen részesültek ilyen ellátásban.

Az egynapos ellátás nagy előnye, hogy csökkenti a kórházi kiadásokat és a betegnek is jóval rövidebb időt kell eltöltenie az egészségügyi intézményben. Ezáltal a rehabilitációja is gyorsabb, hamarabb munkába tud állni, ami nemzetgazdasági szempontból is előnyös. Ezen túl a kórházi fertőzések kockázata is csökken. A fejlett egészségügyi rendszerekben már régóta elterjedt ez az ellátási forma. 

Nemcsak a fekvőbeteg osztályokat terheli kevésbé az egynapos sebészet, hanem a kórházak kiadásait is csökkenti. Az egynapos ellátási forma még a várólistákat is lerövidíti. 

2010 és 2015 között az egynapos sebészeti esetszámok mértéke meghaladta az 1,2 milliót.

Az egynapos ellátás területén a szülészet-nőgyógyászat, a szemészet, a sebészet és az urológia jár élen a kutatás szerint, és ezek közül is a szülészet-nőgyógyászat emelkedik ki a 410933 esettel, mely az összes egynapos sebészeti beavatkozás 34 százaléka. A szemészet szintén élen jár ebben az ellátási formában 319143 esettel. Műtétek szempontjából nézve kiemelkedő számokat produkáltak a szürkehályog megszüntetését célzó műtétek, a vákuumos terhességmegszakítás és a küret.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kutatást szerint az egynapos sebészeti ellátások kiemelkedő eredményei ellenére Magyarország számos területen még így is lemaradásban van, például éppen a szürkehályog-műtétek területén. 2015-ben Magyarországon az ilyen beavatkozásoknak 54 százalékát végezték egynapos formában, míg az OECD adatai szerint más országokban az esetek 87 százalékában.

A fejlődés ezen a területen minden bizonnyal tovább folytatódik majd, hiszen állami ösztönzést is kapnak az egynapos sebészeti eljárások: egy tavalyi bejelentés szerint nyolcmilliárd forint jut majd 20 olyan új helyszín kialakítására, ahol ebben a formában kaphatják meg a betegek az ellátást.

Címkék:
biztosítás, egészségügy, műtét, penzcentrum, sebészet, fejlődés, kórházi várólisták,