Ez lehet a megoldás: a hálapénz megszüntetése az orvosok és betegek közös érdeke

Pénzcentrum2019. március 22. 09:30

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint attól függ, korrupciónak számítjuk-e a hálapénzt, hogy a beteg előre, vagy utólag csúsztatja-e a borítékot. 

A MOK elnöke szerint senkinek sem kötelező hálapénzt fizetnie, azt pedig a kamara nevében kikérte magának, hogy lennének orvosbárók.

Néhány tucat embert leszámítva nem jachtvásárlásra, vagy luxuskocsikra fogadják el, hanem a lakáshitelt törlesztik belőle

- mondta Éger István a Magyar Hangnak adott interjúban

A hálapénz intézménye ellen a normális bérrendszerrel lehetne fellépni, és erre most meg is van az esély. A MOK már megkapta az ígéretet, és Éger István szerint a szándék és a pénz is megvan arra, hogy a másfél milliós szakorvosi bér realitássá váljon.

 A kamara akkor fog fellépni a paraszolvencia ellen, ha a bérek rendezésre kerültek.

A MOK elnöke szerint attól függ, hogy a hálapénz elfogadás korrupció-e, mikor adja oda a beteg a pénzt. 

Ha előre és az orvos elfogadja, akkor mindkét fél büntethető. Ez a korrupció. Ha a beteg a kezelés után meggyógyul, és háláját óhajtja kifejezni, az nem bűncselekmény, hanem hálapénz

- mondta el, és kifejtette, hogy a kamara a legszigorúbb etikai szigorral sújt le a korrupt orvosokra, a paraszolvencia kérdése viszont végletesen megosztja a szakmát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Éger István felhívta a figyelmet arra, hogy helyi szinten az intézmények a rendelkezésükre álló eszközökkel küzdenek a hálapénz-rendszer ellen:

Több olyan szülészet van országszerte, ahol az igazgató megtiltotta a választott orvosnál való szülést, így nincs mód ügyeskedésre.

A Mok elnöke szerint tehát a rendszer nem omlott össze: senkinek nem kötelező hálapénzt fizetnie.

Címkék:
orvos, hálapénz, penzcentrum, beteg, páciens, paraszolvencia, szolvencia,