Temperamentumunk miatt is lehetünk szívbetegek

Pénzcentrum2018. október 30. 18:30

A temperamentumunk is meghatározó abban, hogy mennyire vagyunk egészségesek, sőt, különböző személyiségtípusokból is következtethetünk szív- és érrendszeri megbetegedésekre. Egy kutatás során pszichológiai és szívgyógyászati specialisták dolgoztak együtt, az eredményt most a Semmelweis Egyetem közleményéből ismerhetjük meg.

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, a Családorvosi Tanszék, valamint a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika kutatócsoportjainak közös kutatása a jelenlegi rizikóbecslő módszerek tökéletesítéséhez járulhat hozzá. A kutatók a vizsgálat során a veleszületett személyiségjegyeket vizsgálták meg, amelyeket öt csoportba osztottak: depresszív, ciklotím azaz hangulatingadozó, hipertím (optimista), ingerlékeny, szorongó. A nők körében jellemzőbb a depresszív, szorongó, és ciklotím típus, a férfiak inkább ingerlékenyek és hipertímek.

A 200 betegen történő CT-s vizsgálat során kiderült, hogy minél markánsabb az úgynevezett hipertím (optimista, magabiztos, társaságkedvelő, főnök típus, kockázatvállaló, tolakodó, kicsi alvásigénnyel rendelkezik) jellemvonás a koszorúér CT angiográfiával vizsgált betegeknél, annál nagyobb eséllyel lesznek a vizsgálat során egészségesek az egyének koszorús erei. Ugyanez nem mondható el a többi típusba sorolható betegekről.

A közlemény szerint a kutatás fontossága abban rejlik, hogy Magyarországon továbbra is a szív- és érrendszeri betegségek képezik a vezető halálokot, és bár javulás figyelhető meg a 90-es évek végéhez képest, európai uniós viszonylatban 2014-es adatok alapján továbbra is a sereghajtók közé tartozik hazánk.

Az eredmények mindenképpen figyelemre méltóak, de nem általánosíthatóak minden betegcsoportra. Azt eddig nem sikerült bebizonyítani, hogy mi ennek az oka, a további vizsgálatok még hátravannak.

Címkék:
hrcentrum, egészség, betegség, pszichiátria, személyiség, szív és érrendszeri megbetegedés, semmelweis,