Durva: 3 szál cigi elszívásával ér fel, ha utcára lépünk Budapesten

Pénzcentrum2018. augusztus 10. 15:00

A nyári városlátogatások kellemes kikapcsolódást jelentenek. Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség ugyanakkor felhívja a turisták figyelmét, hogy a tíz leglátogatottabb európai város levegőjének belélegzése olyan, mint ha naponta egy-négy cigarettát szívnánk el.

Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség kimutatta, hogy a légszennyezésnek milyen egészségügyi hatásai vannak ezen a nyáron a leglátogatottabb Európai városokban. A légszennyezettség és a cigarettázás összehasonlítását a Berkeley Earth kutatásai alapján készítették a levegőben található finom részecskék (PM2,5) koncentrációja alapján.

Ezek szerint például Londonban három, Párizsban kettő, Prágában pedig négy "cigarettát szív el" naponta minden turista

- írja közleményében a Levegő Munkacsoport. "A szakemberek azt javasolják, hogy ha szennyezett a levegő, ne végezzünk fizikai tevékenységét és ne együnk a szabadban. Azonban a nyári városlátogatások éppen erről szólnak: a városi sétákról és az éttermek, kávézók teraszain üldögélésről. Ezáltal a turisták, a gyerekeket is beleértve, arra kényszerülnek, hogy olyan levegőt szívjanak, ami napi egy-négy cigaretta elszívásával egyenlő" - hívta fel a figyelmet Jens Müller, a T&E levegőminőségi és dízel koordinátora.

Budapesten sem lélegezhetnek fel az ide látogatók: az itt lakókhoz hasonlóan napi három cigarettaelszívásával egyenértékű szennyező anyagot lélegeznek be

- tette hozzá Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Címkék:
biztosítás, egészség, pénzcentrum.hu, kutatás, levegő, levegő munkacsoport,