Halálos kór pusztít Magyarországon: 107-en haltak meg egy év alatt

NapiCsárt2018. március 25. 13:00

TBC elleni BCG-oltással minden újszülöttet beoltanak Magyarországon, mégis, 2015-ben 107-en haltak meg a betegségben. Hogy állunk ezzel az EU-ban, és hogy fordulhat elő, hogy sokan belehalnak egy olyan betegségbe, amely ellen be vannak oltva. Mindkét kérdésre mutatjuk a választ.

A tuberculosis, azaz a TBC okozója a mycobaktérium, az általa okozott gennyes agyhártyagyulladás és egész testre kiterjedő TBC ellen minden újszülöttet beoltanak Magyarországon 1954 óta, ezt hívják BCG-oltásnak - írja a WEBBeteg egészségügyi portál. Ennek ellenére 2015-ben 107-en, köztük 76 férfi és 31 nő halt meg Magyarországon TBC-ben. Ez annak köszönhető, hogy a TBC-nek több formája van, a BCG-oltás felnőttkori hatásosságáról pedig megoszlanak a tudományos vélemények.

...a különböző tanulmányokban a hatásosság lényegében a 0 százléktól a 80 százalék felettig terjed

- írja a vedooltas.blog.hu-n Ferenci Tamás biostatisztikus, egyetemi adjunktus, aki ugyanakkor azt is leírja, hogy 

"a BCG a rendelkezésre álló empirikus bizonyítékok alapján jó hatásfokú, megbízható védelmet nyújt a gyermekkori miliáris TB és a TB meningitis ellen,

viszont ingadozó hatásosságút a felnőttkori pulmonalis TB ellen." Az BCG-oltás Ferenci írása alapján tehát csak egy ideig hat megbízhatóan, de az az emberek számára pont a legkritikusabb időszak, amelynek idejére megvédi őket a TBC súlyosabb gyermekkori formáitól.

Ez alapján pedig nézzük, hogy mi a helyzet az EU-ban. A legrosszabb a helyzet Litvániában, Romániában és Lettországban, ott 100 ezer lakosonként sorrendben 6,31, 5,44 és 4,7 ember halt meg 2015-ben TBC miatt. Az EU-s átlag ezzel szemben 0,85, a fent említett 107 magyarországi halálesettel pedig a mi arányszámunk 1,1, amivel sajnos csupán kelet-európai és baltikumi országokat előzünk meg, és még Portugáliát.

Loading...
Címkék:
biztosítás, kórház, magyarország, halál, betegség, eurostat, eu, bcg, bcg oltás,