Az életeddel játszol: így csökkentheted a rák kialakulásának kockázatát

MTI2018. január 29. 19:32

A rendszeres mozgás, a sport csökkenti a rák kockázatát - mondta Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Az elnök szerint nem csak a megelőzésben, de a gyógyításban is nagy szerepe van a rendszeres mozgásnak: 30-40 százalékkal növeli a gyógykészítmények hatásfokát a sport. A megelőzésben ugyanakkor nagy szerepe van a rendszeres szűrésnek és a helyes táplálkozásnak is - fűzte hozzá. Az elnök kiemelte a dohányzás szerepét a rák kialakulásában: a tüdőrákos betegek 83 százalékának ez okozta a problémát, és a gégerák 82 százalékánál is.

Január elején a Pénzcentrum megnézte, nagyjából mekkora kiadást jelent, ha valaki rendszeresen sportolni szeretne. Kicsit körbenézve Budapesten, a személyedző nélküli fitness bérleteket figyelembe véve valahol 9 és 20 ezer forint között számolhatunk a bérletárakkal per hónap. Ezek szórása leginkább azon múlik, hogy a hely milyen plusz szolgáltatásokkal rendelkezik a géppark rendelkezésre bocsájtásán felül. Ha valaki kipróbálná a CrossFit edzést, annak nem kell vagyonokat hagynia az üzletekben: kell egy egyenes talpú cipő, kemény sarokkal. Ez nagyon fontos! Ezen felül egy ugráló kötél sem árt, de kezdésnek nem kell a 10 ezres kategóriában gondolkodni. Plusz még egy gatya és egy trikó. Akár 10 - 15 ezerből megvan a szett cipővel.

 

 

Címkék:
vásárlás, egészség, sport, egészséges életmód, futás,