Fontos változás jön a hazai gyógyszereknél: ezt jobb, ha tudod

Világgazdaság2018. január 23. 08:30

Csaknem 20 milliárd forintos ráfordítást igényel a hazai gyógyszergyártóktól a 2019 februárjától életbe lépő európai uniós szabályozás, amelynek értelmében a vényköteles gyógyszereket csak egyedi azonosítóval lehet forgalomba hozni - írja a Világgazdaság.

Akár 20 milliárd forintos ráfordítást is igényelhet a magyar gyógyszergyártóktól az a 2019 februárjától életbe lépő EU-s szabályozás, mely szerint a vényköteles gyógyszereket csak egyedi azonosítóval lehet forgalomba hozni - tudta meg a lap Greskovits Dávidtól, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) elnökétől.

Az azonosító azt teszi majd lehetővé, hogy a gyógyszerek eredetiségét ellenőrizzék, amikor átadják a betegnek. A szakértő azonban attól tart, hogy az  - egyebek között a költségeket a gyártókra hárító - új előírások exportkieséshez vezethetnek, sőt a a pluszterhek miatt a kis- és középvállalkozói szektorban tevékenykedő gyógyszercégek fejlődési potenciálja akár 3-6 évre is visszaeshet.

Az új rendszer európai szinten évi 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszert fog ellenőrizni, ezek 4 600 gyártóhelyről származnak, és 177 ezer végponton kerülnek forgalomba.

Címkék:
vállalkozás, pénzcentrum.hu, gyógyszer, export, vény, vényköteles, mikrovállalat, mikrovállalkozás, gyógyszergyártók, gyógyszercégek,