Méregdrága csodaszert ajánl elhízás ellen a kormány: kinek telik erre?

Pénzcentrum2017. október 9. 12:00

Magyarország Európa egyik legnagyobb nyúlhúsexportőrének számít, ugyanakkor a belföldi nyúlhús fogyasztásában a rangsor végén kullogunk. Itthon a becsült nyúlhúsfogyasztás fejenként nagyjából 2-3 dekagramm évente, míg a mediterrán országokban meghaladja a 2 kilogrammot is. Nyáron országos kampány indult a nyúlhúsfogyasztás ösztönzésére. Csakhogy az ízlésen kívül más tényezők is szerepet játszanak abban, hogy a magyar családok nagy része nem eszik rendszeresen nyúlhúst: sokan akkor sem tudnák megvenni azt, ha akarnák, hiszen kilója közel háromszor drágább, mint a csirkéé.

Minden korosztály számára (csecsemőknek, a hozzátáplálás időszakától kezdődően, a kisgyermekeknek, fiataloknak, várandósoknak, felnőtteknek, időseknek) ajánlható a fogyasztása. Bizonyos betegségek, állapotok esetén - például vérszegénység, fogyókúra, zsírszegény étrend - különösen javasolt a nyúlhús étrendbe iktatása

- mondta a Pénzcentrum megkeresésére Dr. Badacsonyiné Kassai Krisztina, az MDOSZ Tudományos Bizottságának tagja, hozzátéve, a nyúlhús alacsony allergenitású, vagyis ritkán allergizál.

Emellett könnyen emészthető, laza rostozatú hús, és várandósoknak például az értékes tápanyagai miatt különösen ajánlott. Ráadásul alacsony a zsír- és kalóriatartalma is. Arra a kérdésre, hogy ha a hús ennyire egészséges, mégis mi lehet annak az oka, hogy viszonylag keveset fogyasztanak belőle a magyarok, a szakember azt válaszolta, meghatározó az, ahogyan a nyúlhoz érzelmileg állunk.

A cuki szőrös, pihe-puha bunda, a kis gomb orr, sok ember számára a fogyasztást "lehetetlenné" teszi

 - mondta az MDOSZ munkatársa.

Nem csak ízlés kérdése

Nyáron országos kampány indult a nyúlhúsfogyasztás ösztönzésére. Augusztusban a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Nagy István arról beszélt, erre azért is van szükség, hogy stabilizálni lehessen a nyúltenyésztők helyzetét.

A fő cél a belföldi kereslet bővítése, ugyanis jelenleg a legtöbb nyúlhúst exportáljuk. Magyarországon a becsült nyúlhús fogyasztás fejenként mindössze 2-3 dekagramm évente. Összehasonlításképp Nagy István megemlítette, a mediterrán országokban ez meghaladja a 2 kilogrammot is.

Ennek korántsem csak az lehet az oka, ahogy a nyúlhoz érzelmileg állunk. Megnéztük, hogy a nagyobb áruházakban milyen áron juthatunk hozzá egy kiló pecsenyenyúlhoz. Az online áruházakban keresgéltünk, és például a GRobyban és a Príma áruházban egyáltalán nem is tudnánk nyúlhúst vásárolni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Auchanban viszont találtunk, a darabolt pecsenyenyúl kilójáért 2715 forintot kérnek, 1 kilogramm pecsenyenyúl lapocka ára 1998, míg a combé 3776 forint. A Tescóban utóbbi kilójáért 3 776 forintot kell fizetni, a darabolt házinyúl kilója pedig 2 718 forint. A Tesco friss nyúl apróhús kilója pedig 1 998 forintba kerül.

Vagyis ha egy család a hétvégén nyulat szeretne enni, az igen sokba kerül. Jóval többe, mintha csirkét vásárolnának.

A KSH adatai szerint ugyanis a bontott csirke kilójának átlag fogyasztói ára 2016-ban 779 forint volt. A Tescóban a csirke felsőcomb kilójáért 614 forintot, az alsócomb kilójáért 539, a friss csirkemellfilé kilójáért pedig 1 399 forintot kell fizetni. Az Auchanban a csirke alsócomb kilójáért 750, a felsőcombért szintén ennyit kell fizetni. Egy kiló Tanyasi csirkemellfilé pedig 2499 forintba kerül. A Príma áruházban 499 forintért vehetünk pecsenye csirkecombot, egy kiló alsócombot pedig 649 forintért vásárolhatunk.

Még a sertéshússal is jobban jár anyagilag a család. A KSH adatai szerint a sertéscomb kilójának éves fogyasztói átlagára tavaly 1110 forint volt. A Tescóban kilójáért 1 199 forintot kell fizetni, és az Auchanban is kaphatunk már ennyiért.A Príma áruházban egy kiló sertéscombot 1290 forintért vehetünk, míg a GRobyban a Jó hentes friss seréscomb ára 1798 forint.

Címkék:
vásárlás, elhízás, egészség, fogyasztás, nyúl, földművelésügyi minisztérium,